”Grafenul” și ”Creierul uman”, cele două proiecte de cercetare premiate cu câte un miliard de euro

0

Comisia Europeană a anunţat câştigătorii unui concurs de mai multe miliarde de euro dedicat tehnologiilor viitoare şi emergente (FET). Iniţiativele câştigătoare – “grafenul” şi “creierul uman” – vor beneficia fiecare de un miliard de euro, finanţându-se, astfel, zece ani de ştiinţă de vârf la nivel mondial, la intersecţia dintre ştiinţă şi tehnologie. Fiecare iniţiativă implică cercetători din cel puţin 15 state membre UE şi aproape 200 de institute de cercetare.

 

 

“Proiectul „grafenul” va explora şi va utiliza proprietăţile unice ale acestui material revoluţionar pe bază de carbon. Grafenul este caracterizat de o combinaţie extraordinară de proprietăţi fizice şi chimice: este materialul cel mai subţire şi un conducător de electricitate mult mai bun decât cuprul; de asemenea, este de 100-300 de ori mai rezistent decât oţelul, având totodată proprietăţi optice unice. În 2004, oameni de ştiinţă europeni au făcut posibilă utilizarea grafenului, iar substanţa are potenţialul de a deveni materialul minune al secolului al XXI-lea, aşa cum a fost plasticul în secolul al XX-lea, inclusiv prin înlocuirea siliciului în produsele TIC.

Proiectul „creierul uman” va crea cea mai mare platformă experimentală din lume destinată elaborării celui mai detaliat model al creierului, pentru a studia funcţionarea creierului uman şi, în cele din urmă, pentru a dezvolta tratamente personalizate pentru afecţiunile neurologice şi conexe. Această cercetare stabileşte bazele ştiinţifice şi tehnice pentru realizarea unor progrese medicale care ar putea îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii a milioane de europeni.

Comisia Europeană, prin programele sale de finanţare a cercetării şi a inovării, va susţine timp de zece ani proiectele „grafenul” şi „creierul uman” ca proiecte emblematice FET. Finanţarea susţinută a proiectelor pe toată durata acestora se va face pe baza programelor-cadru de cercetare ale UE, în principal a programului Orizont 2020 (2014-2020), care este în prezent negociat în Parlamentul European şi în Consiliu. Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat: „Pentru a menţine poziţia Europei ca superputere în materie de cunoaştere, trebuie să gândim inimaginabilul şi să exploatăm cele mai valoroase idei. Acest concurs de mai multe miliarde recompensează progresele ştiinţifice europene şi arată că, atunci când acţionăm cu ambiţie, putem dezvolta cea mai bună cercetare în Europa. Pentru a menţine competitivitatea Europei, pentru ca Europa să continue să fie leagănul excelenţei ştiinţifice, liderii europeni trebuie să adopte un buget ambiţios pentru programul Orizont 2020 în următoarele săptămâni.”

Proiectul „grafenul” este condus de profesorul Jari Kinaret de la Universitatea Chalmers din Suedia. Iniţiativa implică peste 100 de grupuri de cercetare, cu 136 de cercetători principali, inclusiv patru laureaţi ai premiului Nobel. Proiectul „creierul uman” implică oameni de ştiinţă din 87 de instituţii şi este condus de profesorul Henry Markram de la École Polytechnique Fédérale din Lausanne.

Orizont 2020 este noul program al UE pentru cercetare şi inovare, prezentat de Comisie ca parte a propunerii sale pentru bugetul UE în perioada 2014 – 2020. Pentru a stimula cercetarea şi inovarea, ca factori generatori de creştere şi de locuri de muncă, Comisia a propus un buget ambiţios de 80 de miliarde de euro pe şapte ani, în care se încadrează inclusiv programul de iniţiative emblematice. Câştigătorii vor primi până la 54 de milioane EUR proveniţi din programul de lucru TIC 2013 al Comisiei Europene. Alte fonduri vor proveni din viitoare programe-cadru de cercetare ale UE, de la parteneri privaţi, inclusiv universităţi, de la statele membre şi de la actori din sector.

Grafenul (foto sus) promite să devină pe termen lung la fel de important ca oţelul sau plasticul. Cercetarea privind grafenul este un exemplu de nanotehnologie translaţională emergentă: descoperirile realizate în laboratoarele academice sunt rapid încorporate în utilizări şi produse comerciale. Grafenul şi materialele conexe au potenţialul de a avea un impact profund în domeniul TIC pe termen scurt şi lung: integrarea componentelor din grafen cu componentele electronice bazate pe siliciu şi înlocuirea treptată a siliciului sau dezvoltarea unor utilizări complet noi. Dincolo de TIC, cercetarea grafenului va avea un impact semnificativ asupra energiei şi transportului, precum şi asupra sănătăţii.

Proiectul „creierul uman”: prin simularea creierului în neuroştiinţă şi neuroinformatică se vor colecta şi integra date experimentale, identificându-se şi acoperindu-se lacunele din cunoştinţele noastre. În medicină, rezultatele proiectelor vor ameliora diagnosticarea, împreună cu simularea bolilor şi a medicamentelor. În informatică, noi tehnici de calcul intensiv interactiv, axate pe nevoile din domeniul simulării creierului, vor influenţa o serie de sectoare, în vreme ce dispozitivele şi sistemele, modelate după creier, vor depăşi limitele fundamentale ale tehnologiilor actuale în ceea ce priveşte eficienţa energetică, fiabilitatea şi capacitatea de programare, deschizând drumul pentru sisteme cu o inteligenţă asemănătoare inteligenţei specifice creierului”.

 

Sursa: Comisia Europeană


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger