Grădinița-azil pentru bătrâni

0

Intergenerational Learning Center este un centru din vestul orașului Seattle care funcționează în același timp ca grădiniță și azil pentru bătrâni, scrie Oddity Central, el fiind găzduit, de altfel, de un cămin de vârstnici. Cinci zile pe săptămână, copiii interacționează cu cei 400 de rezidenți ai azilului, în cadrul unor activități distractive precum dansul, arta, muzica sau spusul de povești sau când iau prânzul îmrepună. Potrivit realizatoarei de film Evan Briggs, care predă și la Universitatea din Seattle și care a făcut un film despre acest centru unic, vârstinicii din cadrul azilului trec „printr-o transformare completă în prezența copiilor”.

Ea a observat că, chiar înainte să apară cei mici în peisaj, unele dintre persoanele în vârstă păreau să fie pe jumătate în viață. „Era o imagine deprimantă. Imediat ce au apărut copiii pentru a face artă sau muzică sau sandvișuri pentru oamenii străzii sau pentru orice alt proiect din ziua respectivă, rezidenții s-au trezit la viață”. Copiii păreau la rândul lor bucuroși și surprinzător de răbdători și de înțelegători. Cum a fost atunci când un băiat pe nume Max l-a cunoscut pe John, unul dintre rezidenții azilului. John l-a pus pe Max să-și repete numele de mai multe ori, dar n-a reușit să-l pronunțe corect, spunându-i Mack, Matt sau Match. „Dar Max a fost atât de răbdător, și-a repetat numele întruna”, spune Briggs.

Realizatoarea a ales să-și numească filmul „Prezentul compus” (unul din timpurile verbelor în gramatica limbii engleze) pentru a scoate în evidență contrastul dintre viețile preșcolarilor, care nu au aproape deloc trecut, dar au în schimb mult viitor înainte, și cele ale vârstnicilor, care au un trecut bogat, dar foarte puțin viitor. Prezentul este singurul tărâm pe care cele două categorii de vârstă pot să-l împartă. Briggs a strâns peste 100.000 de dolari în cadrul unei campanii de crowdfunding pentru a-și finanța filmul. „Realizarea acestui film și pătrunderea mea în mediul azilului pentru vârstnici mi-au permis să văd cu alți ochi cât de segregați generațional am ajuns să fim ca societate”, a scris ea pe site-ul campaniei. „Iar faptul că am cunoscut atât de mulți rezidenți minunați mi-a arătat ce pierdere imensă ne aduce această situație”.

Filmul va fi lansat cândva anul viitor. Mai jos puteți vedea trailer-ul lui.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger