Grădinile de gherilă și piețele mobile pot salva ”deșerturile de hrană”

0

Prin ”deșerturi de hrană”, înțelegem zone urbane dominate de cultura fast food, unde sursele de hrană sănătoasă și proaspătă sunt ca și inexistente. Două proiecte de grădinărit urban din SUA ne arată cum asemenea zone pot fi schimbate, cu pași mici, prin mici ferme puse pe picioare de comunitate, oferind astfel locuitorilor șansa la o alimentație diversificată, la prețuri accesibile.

Big-Idea-Guerilla-Gardening-631

Primul dintre aceste proiecte a fost realizat în Los Angeles de către Ron Finley (foto sus), un locuitor din zonă, sătul să meargă kilometri întregi încăutarea unor roșii cu gust, crescute fără cocktailuri de pesticide. Finley, designer de modă, a plantat legume în spațiul dintre stradă și trotuar în apropierea casei sale,  dintr-un cartier muncitoresc ticsit de fast food-uri și magazine de băuturi, unde nu se afla nicio piață. Autoritățile i-au interzis inițial să facă acest lucru, dat fiind că legile interzic cultivarea plantelor în acele spații, rezervate exclusiv copacilor. Așa se face că Finley, susținut de sute de voluntari care înțeleg că grădinăritul de gherilă nu e doar un moft, ci și o posibilă soluție durabilă, a devenit exponentul unei lupte continue cu administrația, reușind, în aproape trei ani, să determine o schimbare a legislației. În acest moment, Los Angeles se pregătește să permită legal cultivarea legumelor de-a lungul trotuarelor. Astfel, povestește americanul pentru Smithsonianmag,  un oraș considerat ”un lagăr al hranei”, în care poți merge kilometri întregi fără să poți găsi ceva sănătos de mâncare, este pe cale să schimbe foaia, și totul datorită unui cetățean convins și persistent.

”M-am întrebat, în primul rând, de ce în spațiile verzi din orașe se cultivă numai iarbă. E mult mai costisitor și mai greu de întreținut, iar cu mai puțină energie, am putea cultiva hrană și dezvolta un ecosistem care să atragă fluturi benefici, albine, păsări. Putem crea un ecosistem unde toate verigile sunt legate. De ce am face asta? Pentru că noi, la rândul nostru, suntem natură, deși toți încearcă să ne separe din ce în ce mai mult de natură,” explică americanul, precizând că pentru a face grădinărit urban nu-ți trebuie expertiză sau pregătiri speciale. Toți suntem, în adâncuri, grădinari, crede designerul de modă transformat în agricultor de oraș. În prezent, Finley pregătește un nou proiect, o cafenea-container, dotată, desigur, cu grădină, unde oamenii să poată învăța lucruri de bază despre cultivarea plantelor, pregătirea mâncării sănătoase și întreținerea unei grădini urbane.

 

1682289-slide-750-bus-02

Cel de-al doilea proiect care vine în întâmpinarea nevoilor din asemenea ”deșerturi de hrană” se derulează actualmente în Bronx, cartier newyorchez al cărui locuitori nu au deloc acces la hrană sănătoasă, proaspătă și la prețuri rezonabile. Chiar dacă nu i-a pus pe oamenii din zonă la sapă, Tanya Fields (foto sus), director executiv la Blk Projek, a pus pe roate un autobuz personalizat, alimentat exclusiv cu biocombustibili, care funcționează ca piață mobilă pentru Bronx. În autobuz se găsesc de vânzare, la prețuri mici, alimente proaspete, fructe și legume crescute de fermieri. Fields și-a început viața de activist pentru alimentație mai sănătoasă încercând, la rândul ei, să creeze grădini urbane în zonele abandonate din Bronx, însă în urma nenumăratelor probleme cu poliția și a lipsei de receptivitate din partea administrației locale, a căutat soluții pentru modele alternative de alimentare cu hrană sănătoasă. o People’s Grocery din Oakland alte grupuri care organizează piețe mobile în  New York i-au servit drept inspirație, așa că tânăra a recondiționat un autobuz, i-a încărcat rezervorul cu combustibili verzi și a pornit pe străzi, oferindu-le oamenilor fructe și legume crescute de agricultorii din zonă, drept alternativă la fast food-ul omniprezent.

Surse: Fastcoexist, Smithsonianmag


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger