Grădini urbane cresc pe acoperișuri în București

5

Spațiile abandonate dintre blocuri, din parcuri sau chiar acoperișurile ar putea deveni grădini urbane, unde putem planta legume și pomi fructiferi. Ideea a început să fie pusă în practică de un grup de “grădinari urbani” care, la începutul anului, au pornit inițiativa “Grădini Urbane Comunitare”. Laurențiu Cernat este coordonatorul grupului care lucrează, în prezent, la un proiect foarte ambițios de amenajare a unei grădini pe acoperișul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB). Sediul instituției, o clădire din sticlă înconjurată de blocuri din beton, poate deveni o oază de verdeață și o sursă de legume pentru salatele angajaților și vecinilor.

 

 

gradini1

 

Laurențiu face parte din organizația România în Tranziție de 12 ani, iar, după doi ani de experimentare a permaculturii la țară, în Vaslui, s-a mutat laa București și a pornit grupul Grădini Urbane Comunitare care își propune să înfrumusețeze orașul în același timp unind comunitatea locală. Deși initiative există doar de vreo două luni, “grădinarii” au realizat deja o grădină în curtea școlii și una pe strada Gura Șiriului în Titan. Au pus pe picioare si Casa Tranzit, care reprezintă practic curtea nefolosită a sediului unui ONG, pusă la dispoziția celor de la Grădini Urbane Comunitare și împărțită în mai multe loturi lucrate de oameni care și-au luat responsabilitatea de a le îngriji și care își iau și recolta acasă.

Pe lângă proiectele pilot la care lucrează, Laurențiu și colegii săi au identificat deja și alte locuri din București cărora le-ar prinde bine o reamenajare. În parcul Tineretului au de gând să planteze grădini de legume, în Grădina Botanică, dar vor face și o grădină mobilă pe care o vor plimba pe o platformă prin mai multe locuri din oraș. Fiecare proiect este o muncă pe termen lung, care începe cu formarea echipei alcătuită din coordonator și voluntari, apoi cu planificarea terenului și alegerea plantelor conform principiilor de permacultură, după care plantarea propriu-zisă și îngrijirea.

 

gradini7

 

Zilele astea Laurențiu lucrează împreună cu Linda la o grădină urbană pe acoperișul DGASMB care se află în zona Vitan. După ce conducerea instituției a fost de acord cu proiectul, cei doi au început să aducă plantele într-o încăpere a instituției care a devenit “laboratorul” lor. Acolo s-au strns deja zeci de plante care sunt pregătite pentru plantarea pe acoperiș. După realizarea hidroizolării și stratului de pământ de 30 de centimetri, zecile de plante vor fi plantate sus, de unde pot fi admirate în toată splendoarea lor blocurile din Vitan. Priveliștea se va schimba însă complet când grădina va fi gata, unde vizitatorii pot viziona filme sau sta în foișor și se pot înfrupta din recolta de pe acoperiș.

Plantele care vor fi cultivate pe acoperiș vor fi dintre cele mai diverse și vor fi alese pe baza principiilor permaculturii. Principalul criteriu este să fie adaptate climatic, iar Laurențiu a experimentat cu succes chiar cultivarea smochinilor și arahidelor în oraș. Apoi se cultivă ce le place tuturor să mănânce. Semințele sunt cumpărate de pe internet sau de la băncile de semințe sau sunt primite. Plantele vor fi cultivate pe mai multe straturi – strat înălțat cu copaci înalți, apoi copaci la înălțime medie, arbuști, plantele mai joace, rădăcinoasele, cele de pe suprafața terenului, plante cățărătoare etc.

 

gradini5

Sediul DGASMB este prima clădire a unei instituții publice din București pe care va exista o grădină comestibilă

gradini4

 

Ca și oamenii, plantele au simpatii și antipatii. Laurențiu și Linda vor ține cont de “prieteniile” dintre plante când vor amenaja grădina de pe acoperiș. “Majoritatea nu merg împreună. Noi căutăm plantele compatibile. De exemplu: sparanghelul și busuiocul merg împreună, mărarul cu busuiocul, feniculul etc. De asemenea, unele combinații te scapă de paraziți. Dacă plantezi in și cartofi nu mai ai gândaci de Colorado. Nu folosim pesticide, ierbicide, exclus, dar nici tratamente, e suficient să faci anumite combinații de plante ca să scapi de dăunători. Ca să scapi de țânțari combini usturoiul cu pelinul și busuiocul și gata”, spune Laurențiu.

Linda va fi coordonatoarea echipei care va planta grădina de pe acoperiș care încă așteaptă voluntari. Acum, “grădinarii” se află în etapa de dezvoltare a planurilor, de design, o etapă în care gândesc ca niște arhitecți și aranjează plantele. Pe acoperiș vor cultiva zeci de specii, care s-au adunat deja în “laborator” – roșii, ardei, castraveți, bostan etc. Ei au apelat chiar la metode inedite de plantare: au pus roșii în cartoane de la ouă pe care ulterior le vor transplanta cu totul pe acoperiș, au folosit PET-uri, doze de metal sau chiar role de la hârtia igienică. Fiecare din echipă vine cu ce poate de acasă întrucât proiectul are buget zero. Și munca. “Am găsit o grădină asemănătoare din Anglia unde pe 200 de metri pătrați unde au 100 și ceva de specii de planta, vara se lucrează 7-8 ore pe săptămână. Ne bazăm pe ploaie pe care o vom filtra, mai puțin pe irigații. Dar în permacultură ai mulci, un strat care ține umiditatea la un nivel acceptabil și vara. Poți trece peste o secetă cu bine fără tone de apă”, spune Linda.

 

gradini6

Laurențiu este inițiatorul grupului Grădini Urbane Comunitare

 

gradini3

Linda este coordonatoarea echipei pentru grădina de la DGASMB

 

Echipa de la Grădini Urbane Comunitare se va ocupa de grădina de pe acoperiș timp de cel puțin un an, după care vor implica comunitatea în îngrijirea grădinii, acesta fiind cealaltă componentă a proiectului. Practic, grădinile pe care echipa de la Grădini Urbane Comunitare le vor face vor rămâne comunității care va avea responsabilitatea de a le îngriji, dar și avantajul de a le mânca.

 

gradini2


5 comentarii

  1. O initiativa foarte frumoasa, dar nu ati tinut cont de principalul factor perturbator: aerul extrem de poluat! Plantele absorb multe substante toxice din aer, ca au si de unde: sunt atatea cladiri, automobile, industrii, santiere de constructii etc. Mare diferenta nu cred ca este intre a consuma plante cu pesticide si a consuma plante crescute intre cladiri si masini…Datorita voua insa, mi-am ales o tema de proiect care se cheama “Amenajarea de gradini cu plante ornamentale in spatiile parasite din oras”. Sunt multe astfel de plante care au capacitatea de a absorbi diferite toxine, poate gasiti sa le combinati sau poate gasiti alte solutii de a mai diminua rezultatele negative…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger