Gradini urbane. Acum pe verticala

7

Un mic oras din Spania propune un nou model de a aduce mai mult verde in asezarile aglomerate: o gradina construita pe… verticala. Inedita gradina, care contine numeroase flori si plante, a fost plasata in fata unei biblioteci pentru copii.

Agricultura urbana cunoaste un avant deosebit in Spania, o tara oricum indragostita de gradini si spatiile verzi, relateaza Greenpacks. Daca este aparent banal sa vezi gradini pe acoperisuri sau in spatii inghesuite intre cladiri, par inca inedite proiectele de a construi gradini pe verticala.

Unul dintre ultimele proiecte in acest sens a fost pus in practica in piata centrala a micii localitati San Vicente del Raspeig din sud-estul Spaniei. Gradina, plasata pe un zid intre fatada unei noi biblioteci pentru copii si un bloc de locuinte, a fost construita de arhitectul Jose Maria Chofre.

Toate cele sase etaje “verzi” – construite din rame metalice in care au fost plantate flori si plante erbacee – vin intr-un contrast placut si surprinzator cu imprejurimile urbane, unde predomina cladirile in unghiuri drepte.

In rest, imaginile disponibile aici, vorbesc de la sine.

Tags:7 comentarii

  1. Si in Londra s-a facut… e o scoala langa blocul in care locuiesc in Canary Wharf iar un perete al scolii este exact ca in fotografia din articol.

    Foarte frumoasa ideea.

  2. Fain… Ar fi si mai interesant ceva care se roteste, a.i sa poata fi plantat pe ambele parti. Eventual sa se existe o axa de rotatie pe fiecare etaj.

  3. Avem si noi dragilor pe soseaua Petricani o tentativa de amenjare pe verticala a florilor … investitie proaspata din aceasta vara a dlui primar de sector, care a avut grija ca tot pe verticala, din 50 in 50 de m sa isi scrie si numele pe pancarte !

  4. Dragilor…pt Romania asta-i “tichia de margaritar”. Daca nu ar mai nici un mp de pamant neamenajat prin oras, as intelege sa ne preocupe aportul de oxigen adus prin astfel de constructii. Aspectul estetic este de necontestat. Dar chiar nu vedeti ce mizerabile sunt la noi “spatiile verzi”? SAPA macar de am folosi-o, nu inaltele tehnologii, pt ca, credeti-ma ca ma pricep, e scump s-o faci, dar si mai scump s-o intretii…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger