Grădinăritul pe acoperișul clădirilor. O posibilă soluție pentru îmblânzirea crizei din Orientul Mijlociu

1

Locuitorii din Cairo au sărbătorit și îndepărtat urmele protestelor din țară, însă acum urmează „construcția” Egiptului. Deși numeroși factori au contribuit la aprinderea revoltei, creșterea prețurilor la petrol și alimente pare să fi jucat un rol important. Unii specialiști cred că o serie de măsuri de mediu, cum ar fi, de exemplu, instalarea unor grădini pe acoperișul clădirilor ar putea asigura o parte din soluțiile pentru rezolvarea crizei.

Blogul de mediu Green Prophet a publicat un articol despre posibilele avantaje ale grădinăritului pe acoperișurile clădirilor din Orientul Mijlociu chiar înainte de izbucnirea revoltelor în Tunisia și răspândirea lor și în teritoriile învecinate. O temă ce merită reactivată, spun specialiștii, în urma evenimentelor din ultimele două luni. Hong Kong și Singapore, de exemplu, produc peste 20% din carnea și legumele pe care le consumă în interiorul orașului. Pe lângă beneficiile sale ecologice – reducerea poluării aerului și menținerea unui mediu răcoros vara și a unuia cald iarna –, recoltele de pe acoperișurilor blocurilor i-ar putea ajuta pe orășenii din Orientul Mijlociu să evite foametea și să obțină venituri decente.

Clădirile tradiționale din Orientul Mijlociu au acoperișuri plate, numai bune pentru grădinăritul la înălțime. În regiunile rurale din Anatolia, de exemplu, oamenii încă își mai ticsesc acoperișurile cu pământ și legume, ceea ce denotă o practică străveche. Grădinile de pe acoperișuri nu rezolvă problema sărăciei sau represiunea politică, însă ar putea constitui un mic pas înspre îmbunătățirea stilului de viață al milioane de oameni. Și înspre evitarea unor cazuri precum cel al comercianului de legume Mohamed Bouazizi, care și-a dat foc în semn de protest după ce poliția i-a confiscat toneta cu legume și a devenit un simbol pentru mii de protestari tunisieni.

Sursa: Tree Hugger

Foto: Reuters

Citiți și:

Tunisia și Egiptul ar fi primele țări afectate de o criză alimentară globală. România se află în topul 20 al vulnerabilității

Prețurile la alimente îi amenință cu coasa pe săracii lumii

Agricultura de subzistenţă, soluţia pentru foamete

Elevii din New York au urcat grădinăritul urban pe acoperişul şcolii

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Lehetséges megoldás a Közel-Kelet problémáira: tetőkertek » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger