Grădina Edenului va deveni parc național irakian

0

Săptămâna trecută, Consiliul Miniștrilor din Irak a aprobat înființarea primului parc național din țară, obiectul principal al restaurării mlaștinilor mesopotamiene din sudul țării, scrie Newscientist. Despre această întindere vastă de terenuri mlăștinoase se spune că a găzduit povestea biblică a Grădinii Edenului, paradisul în care Dumnezeu i-a creat pe Adam și pe Eva și de unde i-a izgonit pentru nesupunere.

După războiul din Golf din 1991, președintele Irakului, Saddam Hussain, a folosit diguri, ecluze și canale de deviere pentru a bloca cursul celor două mari râuri ale țării, Tigrul și Eufratul. Asta a dus la secarea a 93% dintre mlaștini, distrugându-se astfel cel mai mare ecosistem de terenuri mlăștinoase din Orientul Mijlociu. Scopul a fost alungarea rebelilor Ma’dan, care populau mlaștinile, însă, în cele din urmă, acțiunea a accelerat declinul lui Saddam în 2003. Tancurile americane au reușit să străbată spre nord deșertul creat de fostul președinte irakian și să pătrundă mult mai ușor în Bagdad. Arabii Ma’dan s-au întors în cele din urmă și au dărâmat digurile. Apa s-a întors în unele regiuni, iar ecosistemul vegetal care ținea în viață păsările și bivolii indieni (sau de apă) a început să se regenereze.

Conservaționiștii au fost uimiți că, în ciuda dispariției majorității mlaștinilor, toate speciile pe care le găzduiau au supraviețuit. Inclusiv cele 278 de specii de păsări, care s-au refugiat pe suprafețe mici după secarea mlaștinilor, apoi au început să se împrăștie odată cu revenirea apei. Asta le dă speranțe specialiștilor că și alte zone umede pierdute pot fi regenerate. În ciuda succesului, nu toate porțiunile mlaștinilor mesopotamiene au fost recuperate. Principala problemă o reprezintă politica hidroenergetică din regiune. Siria, Turcia și Iranul, vecinii Irakului din amonte, restricționează tot mai mult curgerea Tigrului și Eufratului. În consecință, ONG-ul Nature Iraq, cel care a condus campania de formare a parcului național, a convins guvernul irakian să ridice un baraj care să devieze apa din Eufrat în zonele mlăștinoase primăvara, recreând astfel fluxul puternic de apă esențial ciclurilor ecologice ale mlaștinilor. Anul trecut, 76% din terenul mlăștinos cu potențial de regenerare a fost inundat.

Foto: Nature Iraq


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger