Grădina de unde culegi și plătești cât vrei

1

Cum ar fi să ai o grădină imensă, în aer liber, de unde să culegi cu mâna ta orice flori, fructe sau legume dorești, să calculezi singur prețul și să lași banii într-o cutie? Fără vânzător, fără paznic sau camere de supraveghere. Doar conștiința ta și cu tine. 

 

img_2107

de Monica Ilea (Povești Săsești)

 

Sună nerealizabil? Acest tip de afacere este cunoscută celor care locuiesc în Germania. De la prima rază a primăverii, până la primul îngheț, fiecare localitate este înconjurată de câmpuri înflorite sau cultivate cu legume și fructe, cât vezi cu ochii. Un răsfăț!

Culturile sunt atent planificate, astfel încât pe parcursul întregului an să fie disponibile flori, legume și fructe de sezon. De exemplu, lângă casa mea sunt crinii superb înfloriți acum. Au fost lalele, narcise, iriși. Urmează floarea-soarelui, gladiolele, daliile, crizantemele etc.

“Culege și plătește”

Același sistem funcționează și cu legume sau fructe. În primăvară, câmpurile cu sparanghel, foarte folosit în Bavaria, sunt mereu pline. Acum este vremea căpșunelor, în alte locuri se găsesc coacăze, zmeură sau cireșe, toamna va fi vremea merelor, a dovlecilor decorativi sau a celor de copt.

De la o idee îndrăzneață, la o franciză de succes

Totul a început în 1976, de la ideea îndrăzneață, poate naivă, a lui Josef Hofreiter, un agricultor din zona Münchenului. El a cultivat atunci primul teren de căpșuni, deschis oricui dorea să culeagă fructele. A avut atât de mare succes, încăt curând a extins suprafața și a început să cultive în mai multe zone din jurul orașului.

De atunci, a devenit o afacere de familie, ajunsă la a treia generație. Culturile hofreiter cuprind astăzi o mare diversitate de fructe, pe tot parcursul anului, disponibile în mai multe țări din Europa (Germania, Austria, Elveția).

 

fun (2)

 

De ce au atât de mare succes?

Din motive ușor de ghicit:

  • totul este bio, mai proaspăt decât oriunde
  • culegi și alegi ce îți place, ca în grădina proprie
  • totul este accesibil, la câțiva pași sau la o plimbare cu bicicleta de casă
  • dincolo de ideea de consum, mai înseamnă și întorcerea la natură, la un mod de viață simplu și sănătos. Adică un trend actual și foarte cool acum în Germania
  • după o zi de muncă în birouri corporatiste, în trafic și întâlniri formale, aici respiri aer curat (nu condiționat) și guști fructe direct de pe plantă, ca în copilărie.
  • chiar dacă prețurile sunt ceva mai mari (cam duble) decât în supermarket, calitatea și prospețimea cântăresc mai mult în alegerea cumpărătorului.

Oamenii vin ca în grădina lor

Îngrijitoarea unui astfel de teren cu flori spune că nu se îmbogățește din afacere. Însă e mulțumită când vede că oamenii revin cu drag, ca în grădina de acasă. De fiecare dată când deschide cutia cu mărunțiș, seara, e ca și cum ar deschide un cadou de la Moș Crăciun: nu știe niciodată la ce să se aștepte, însă de cele mai multe ori surpriza este foarte plăcută. Din fericire, nimănui nu-i trece prin cap să plece fără să plătească ori să-ncerce cine știe ce șmecherii. Dimpotrivă, fiind vorba de sume mici, adesea cumpărătorii mulțumiți de calitatea (auto)servirii, rotunjesc la mai mult. Fiindcă le place și știu că se vor bucura de ea atâta vreme cât afacerea va fi profitabilă.

La cafea în lanul de porumb

De curând, au dezvoltat un concept nou, așa-numitele “BeerenCafés” – locuri ce îmbină relaxarea unei cafenele, cu delicatesele unei cofetării, distracția unui spațiu de joacă și farmecul vieții la țară. Sunt spații în aer liber, unde copiii culeg fructele din care apoi își prepară singuri băuturi proaspete, îngrijesc oi și capre și aleargă desculți printre baloții de paie. În timp ce părinții își savurează cafeaua tolăniți într-un hamac. Bineînțeles, la cafenea, spre deosebire de câmpurile cu flori, există personal, nu ești chiar de capul tău. Însă totul arată natural, lejer și foarte confortabil.

Pe cei care vor suspans îi așteaptă labirintul din lanul de porumb. Simplu: porumb mai mare decât un om, semănat des și încâlcit, un traseu haotic, cu ghicitori și indicii la tot pasul.  Distracție în aer liber pentru toată familia.

 

gradinas

Untitled-2

 

Nu se gândește cineva să deschidă așa o afacere și în România? Dacă nu un câmp nepăzit, pe ideea “culege și plătește” (se-nțelege, din lipsă de spațiu sau ceva), măcar o “BeerenCafé”?

 

 


Un comentariu

  1. Pingback: Grădina de unde culegi și plătești cât vrei | Radio frecventa Sufletului

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger