În timpul alegerilor prezidenţiale care l-au scos câştigător pe soţul ei, Michelle Obama se gândea în bucătăria ei din Chicago că, dacă Barack Obama va câştiga, va planta o grădină la Casa Albă, una în care copiii să poată învăţa cum să cultive şi să prepare mâncare proaspătă. La acea vreme, viitoarea primă doamnă a SUA era alarmată de creşterea uriaşă a ratei de obezitate în rândul copiilor şi spera ca grădina ei să se transforme într-un proiect educativ şi să stârnească o conversaţie despre mâncare şi stil de viaţă şi modul în care îi afectează pe copii. Michelle Obama scrie despre asta în cartea ei, din care The Guardian a publicat un fragment.
Flickr/SodexoUSA
Actuala primă doamă a Statelor Unite îşi imagina la acea vreme un loc în care oamenii să aibă contact direct cu munca pământului, iar copiii să înveţe să planteze seminţe şi răsaduri. Proiectul a început cu un grup de elevi de şcoală elementară care nu au visat niciodată să viziteze Casa Albă, împărţiţi în echipe mici coordonate de câte un adult – Michelle Obama, unul dintre bucătarii de la Casa Albă şi un invitat special. Copiii au învăţat cum să sădească plante şi cum să scoată din pământ un răsad fragil şi se întorceau constant în grădina de la Casa Alba pentru a verifica cum se dezvoltă plantele şi a recolta ce era de recoltat. Până în 2010, proiectul agricol prezidenţial a avut parte de două recolte şi de sesiuni de gătit cu copiii, care au fost orientaţi apoi spre produse raw. Michelle Obama se arată încântată de entuziasmul copiilor şi de aportul unor asemenea proiecte comunitare:
Cel mai adesea, grădinile încep cu foarte puţin – câţiva vecini care revendică o parcelă necultivată, o familie care vrea să pună mâncare mai sănătoasă pe masă, o şcoală care vrea să le arate copiilor cum este produsă mâncarea pe care o consumă. Fie că e vorba de câteva plante crescute în curtea din spatele casei sau pe pervaz, fie că e vorba de o grădină mică situată în vecinătatea centrului unui oraş sau o întindere mare de pământ cu recolte cât vezi cu ochii, an după an, sezon după sezon, grădinile aduc laolaltă indivizi şi comunităţi. Ele asigură mâncare proaspătă şi hrănitoare pentru familiile noastre. Ele îi inspiră şi îi activează pe copii, învăţându-i valoarea muncii fizice şi a celei în echipă şi arătându-le cât de delicioasă poate fi mâncarea când e recoltată proaspătă.
Citiţi fragmentul integral pe The Guardian.