Google vrea să salveze limbile ameninţate cu moartea

0

Colosul web s-a aliat cu oameni de ştiinţă şi cu lingvişti pentru a lansa proiectul online Endangered Languages Project, unde oamenii pot găsi, împărtăşi şi înmagazina informaţii legate de dialectele ameninţate cu dispariţia, scrie Phys.org. Un grup de colaboratori au început deja să contribuie cu conţinut ce variază de la manuscrise de secol XVIII, la mostre de limbă audio şi video.

 

 

Doar jumătate din cele 7.000 de limbi vorbite astăzi ar urma să supravieţuiască sfârşitului de secol. Oamenii pot ajuta însă la conservarea lor, iar tehnologia le poate întări eforturile, prin înregistrări de înaltă calitate cu ultimii vorbitori ai unei limbi, prin conectarea comunităţilor din Diaspora cu ajutorul reţelelor de social media sau prin facilitarea învăţării unei limbi.

Printre dialectele ameninţate cu dispariţia indexate de proiectul Google se află şi două de pe teritoriul României şi unul din Moldova. Acestea sunt dialectul carpatic al limbei Romani, de origine indo-europeană, care numără 472. 470 de vorbitori în întreaga lume, Krimchak, o limbă turcică vorbită în Dobrogea, aproape de graniţa cu Bulgaria, despre care nu se ştie de câţi vorbitori mai dispune, şi găgăuza, o limbă turcică din Republica Moldova care mai stăruie pe buzele a sub 200.000 de vorbitori din întreaga lume.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger