Google-ul pentru spioni

0

O companie multinațională de securitate, Raytheon, a dezvoltat în secret un soft capabil să monitorizeze mișcările oamenilor și să prevadă comportamente viitoare adunând date de pe site-uri de social networking, scrie The Guardian. Publicația britanică a intrat în posesia unui clip video ce prezintă programul “Riot”. Acesta din urmă poate strânge cantități uriașe de informații personale despre utilizatorii unor site-uri precum Facebook sau Twitter.

Raytheon spune că nu a vândut încă softul, însă a recunoscut că a împărtășit tehnologia din spatele lui cu guvernul și industria din SUA în cadrul unui proiect de cercetare din 2010, menit să înființeze un sistem de securitate națională capabil să analizeze “trilioane de entități” din cyberspațiu. Tehnologia în cauză arată că aceleași rețele sociale care au stimulat Primăvara Arabă pot fi transformate într-un fel de “Google pentru spioni” și folosite ca instrument de monitorizare și de control de către agenții naționale de securitate.

“Riot” poate realiza în doar câteva clikuri o hartă cu detalii despre viața unei persoane – prietenii săi, locurile pe care le-a vizitat etc. În clipul de mai jos se explică, de exemplu, cum fotografiile postate pe rețele sociale conțin coordonate precum latitudinea și longitudinea, înregistrate automat de smartphone-uri. Astfel, “Riot” înfățișează nu doar fotografiile postate, ci și locurile în care au fost făcute. Programul poate realiza un grafic cu afilierile și relațiile dintre indivizi analizând cu cine au comunicat pe Twitter și poate obține informații GPS de la Foursquare, o aplicație de telefonie mobilă folosită de peste 25 de milioane de oameni pentru a-și anunța prietenii unde se află. Datele obține de la Foursquare pot fi utilizate pentru a afișa cele mai vizitate 10 locuri și momentele în care userii le-au vizitat.

Strângerea de informații de pe site-uri publice este considerată legală în majoritatea țărilor. Aflați mai multe detalii pe The Guardian.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger