Google refuză să elimine clipul anti-musulman care a strânit violențe

2

Casa Albă a solicitat Google să înlăture clipul ”Innocence of Muslims”, care a stârnit proteste violente în toată lumea, însă motorul de căutare refuză să-l scoată de pe YouTube. Potrivit Google, clipul respectiv respectă politica YouTube referitoare la discursurile care incită la ură, fiind orientat spre religia musulmană în general, nu spre credincioși. Decizia Google este, după cum o etichetează multe publicații, istorică și fără precedent.

 

Momentan însă, clipul nu mai este disponibil în Egipt, Libia, India și Indonezia, din cauza protestelor masive din aceste țări, însă cele 14 minute care au dinamitat o lume întreagă pot fi urmărite din celelalte colțuri ale lumii. Clipul realizat de un american a fost considerat de lumea musulmană drept o jignire la adresa profetului Mohamed, fiind considerat una dintre sursele care au generat incidente internaționale, de la proteste, la atacul consulatului american din Libia, în urma căruia au murit patru persoane, inclusiv ambasadorul american.

Refuzul Google de a elimina acest clip a surprins presa internațională, potrivit unor prevederi din politica companiei: ”Un anume tip de conținut, chiar dacă este considerat legal peste tot în lume, ar putea fi aproape universal inacceptabil într-o anumită regiune, fiind însă perfect valabil în alta. Ne preocupă extrem de tare utilizatorii noștri, astfel încât încercăm să luăm în calcul culturile și nevoile locale,” a declarat Rachel Whetsone de la Google, citată de The new York Times. Totodată, YouTube susține că încurajează libera exprimare și apără drepturile la exprimarea viziunilor mai puțin populare, dar și că descurajează discursurile care incită la ură. Acestea din urmă sunt definite ca ”atacuri la adresa unui grup, bazate pe origine etnică, religie, dizabilitate, gen, vârstă și orientare sexuală / identitate de gen,” însă potrivit Google, ”Innocence of Muslims” nu încalcă aceste principii.

”Google a creat o miză uriașă prin această decizie,” spun cei de la The Atlantic, într-un articol care comentează această mișcare, ”mai precis reputația sa de apărător al libertății de expresie, independența asa de imagine față de dorințele guvernului american și abilitatea sa de a alimenta furtuni similare în viitor”. Pe de altă parte, Google își cunoaște lungul nasului, nuanțând dificultățile legate de susținere sau eliminarea unor astfel de materiale: ”Recunoaștem că există anumite limite. În anumite probleme, este evident unde trebuie trasă linia. De pildă, în ceea ce privește pronigrafia infantilă, avem o interdicție generală. Dar în alte sfere, cum este cea a extremismului, lucrurile se complică pentru că produsele noastre sunt disponibile în numeroase țări, ale căror legi și culturi diferă foarte mult,” arată o declarație de presă recentă.

 

Sursa: Mashable


2 comentarii

  1. Pingback: Memoriile lui Salman Rushdie: despre viaţa sub altă identitate | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Realizatorul clipului anti-musulman, amenințat cu închisoarea | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger