Google ar putea ajuta la infiintarea unei baze de date globale pentru prezicerea catastrofelor meteorologice

3

Oameni de stiinta de renume mondial se vor intalni saptamana aceasta in Marea Britanie pentru a finaliza planurile pentru un proiect revolutionar menit sa prezica dezastrele meteorologice cu o precizie fara precedent. Proiectul isi propune sa infiinteze o baza de date internationala cu ajutorul unor companii sau organizatii web precum Google sau Galaxy Zoo care sa decripteze datele.

Proiectul meteorologic isi propune:

– Infiintarea unei retele globale de statii meteorologice care sa ofere progonze zilnice din fiecare colt al planetei. In momentul de fata, sunt oferite doar prognoze lunare pentru Statele Unite si Europa, in timp ce mare parte din Africa, Amazon si Antarctica raman pe dinafara.

– Digitalizarea jurnalelor de bord stravechi – inclusiv pe cele ale ambarcatiunilor Bounty, o nava maritima de secol XVIII cumparata initial de amiralitatea britanica, si Beagle, care a luat parte la expeditia lui Charles Darwin – pentru stabilirea unui set de modele climatice istorice.

– Convingerea unui numar mare de tari care refuza in prezent sa impartaseasca informatii meteorologice cu restul lumii sa isi deschida bazele de date.

– Contactarea unor companii sau organizatii web precum Google sau Galaxy Zoo pentru a-i ajuta pe voluntari sa decripteze datele. In acest fel, meteorologii spera sa imbunatateasca prognozele pe termen lung.

„A devenit foarte clar faptul ca omenirea aduce modificari climatului prin gazele cu efect de sera pe care le pompeaza in atmosfera”, spune meteorologul Peter Stott, unul dintre organizatorii conferintei, citat de The Guardian. „(…) Ce trebuie sa aflam este cum vor afecta aceste schimbari anumite regiuni. Trebuie sa raspundem la intrebari-cheie, daca izbucnirea musonului va fi intarziata, cum se schimba frecventa secetelor in Cornul Africii sau daca Europa va avea de infruntat valuri de caldura mai pronuntate pe viitor”.

In ultimele luni, Moscova a fost invaluita in smog din cauza arderii pamanturilor bogate in turba, un bloc urias de gheata s-a desprins in Groenlanda, iar inundatiile din Pakistan au omorat in jur de 2.000 de oameni si au lasat alte milioane fara case. Oamenii de stiinta se asteapta la amplificarea unor asemenea evenimente pe masura ce schimbarile de climat se vor accenta tot mai mult. Asa ca vor sa invete cum sa prezica astfel de fenomene meteorologice pentru a pune in garda zonele vizate in fata unor posibile catastrofe.

Sursa: The Guardian

Foto: Insula de gheata desprinsa in Groenlanda/Reuters

Tags:3 comentarii

  1. La prima vedere e similar cu un program american asemanator, dar care incearca sa prevada ..viitorul, pe baza celor mai intens folosite cuvinte intr-o anumita perioada de timp. In forma restransa, acest program face acelasi lucru dar folosind faptele deja cunoscute (oamenii comunica rapid dezatre etc online).

  2. Pingback: ACTUALITATE.MD – Portal de stiri din Republica Moldova » Google ar putea ajuta la infiintarea unei baze de date globale pentru prezicerea catastrofelor meteorologice

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger