Google, ameninţat cu taxa pe conţinut

3

Google a amenințat că va exclude site-urile media franceze din rezultatele de căutare dacă Franța va promulga o lege care va obliga motoarele de căutare să plătească pentru conținut.

Într-o scrisoare adresată câtorva birouri ministeriale franceze, reprezentanții companiei americane scriu că o asemenea mișcare ar amenința însăși existența Google, informează Phys.org. Motorul de căutare redirecționează lunar patru miliarde de clikuri înspre paginile online ale media franceze, se mai precizează în scrisoare, ceea ce nu ar justifica apelul către guvern făcut luna trecută de publisheri francezi de top de a obliga prin lege motoarele de cătuare să plătească pentru conținutul lor.

Publisherii sunt ofticați pe veniturile uriașe din publicitate pe care Google le obține din căutările online după știri găzduite de site-urile media. Ziarele din întreaga lume se confruntă cu o situație dificilă din moment ce veniturile din publicitatea de print sunt în constantă scădere iar cititorii, în marea lor majoritate, încă refuză să plătească pentru accesul online în condițiile în care există atât de mult conținut gratuit pe internet.

Anul trecut, legiuitorii francezi nu au vrut să dea undă verde unei taxe pe veniturile din publicitatea online, pe motiv că micile companii locale ar avea mai mult de suferit decât giganți ca Google, Facebook sau Twitter de pe urma unei asemenea mișcări. Taxa pe conținut mai sus amintită este susținută însă de ministrul culturii, Aurelie Filippetti.

Reprezentanții Google Franța se întâlnesc astăzi cu oficiali ai ministerului de finanțe francez pentru a discuta propunerea de lege, precum și acuzele din partea UE că noile politici ale companiei americane în privința intimității online nu se pupă cu legislația europeană. Oficialii UE au dojenit Google într-o scrisoare că noile sale politici, implementate de la 1 martie, sfidează principiile europene privind limitarea utilizării și adunării de informații, asigurarea calității informațiilor și a dreptului consumatorilor de a decide asupra colectării datelor.


3 comentarii

  1. Adee Goran via Facebook on

    nu cred ca mai e nevoie sa adaugam si faptul ca, un rezultat al cautarii poate fi vazut ca o “reclama” tacita a site-urilor respective… in locul francezilor as zice “merci”! :))

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger