Google a incalcat din greseala intimitatea utilizatorilor

15

Compania americana a recunoscut ca in ultimii trei ani a colectat din greseala date personale trimise de diversi oameni prin retele wi-fi necriptate. Informatia a iesit la iveala dupa ce autoritatile germane au cerut un audit al datelor adunate prin serviciul Street View.

In timpul analizei, Google a spus ca a descoperit ca aduna din greseala informatii personale de pe retele deschise prin intermediul serviciului Street View, scrie BBC News. Compania a precizat ca problema dateaza din 2006, cand un inginer care lucra la un proiect wi-fi experimental a scris o bucata de cod care recolta toate categoriile de date wi-fi transmise public. Codul a fost inclus apoi in softul folosit de masinile din cadrul serviciului Street View si, „destul de simplu, a fost o greseala”, a spus Alan Eustace, vicepresedinte in cadrul departamentului de cercetare si inginerie.

Google a cerut unei terte parti sa analizeze softul care a cauzat problemele si sa vada exact ce informatii au fost adunate, Eustace recunoscand ca este vorba de o greseala majora. „Incidentul arata cat de accesibile public, deschise, neprotejate de parole sunt retelele wi-fi in zilele noastre”, a spus el. Chiar daca unii specialisti spun ca Google nu a facut asta intentionat, altii amintesc ca, in multe tari, exista ingrijorarea ca gigantul web a incalcat legile de protejare a datelor personale.

Flickr: Flickr/manfrys

Tags:15 comentarii

 1. Nush daca a fost din greseala, softul face ce zice programatorul sa faca, daca a fost inclus in soft optiunea asta inseamna ca au vrut sa se faca.

 2. Nu este prima data cand Google calca legea protectiei datelor personale in Germania. Si contra filmarii caselor de catre caravanele Google Street View au fost proteste. Ar fi trebuit cerut acordul proprietarilor acestor imobile, pentru ca imaginile sa fie inregistrate si postate pe net. Acum, scuza e ca retelele wi-fi sunt neprotejate de parole, nu ca o firma americana lezeaza sfera privata a europenilor si legile lor, in goana dupa monopolul de date, la nivel global.

 3. Ce intimitate? Este vorba despre retele wireless NEcriptate. E ca si cum ai zbiera de la geam, iar apoi ai acuza vecinii ca-ti incalca dreptul la viata privata daca asculta ce zbieri.

  • Tin sa te anunt ca atunci cand tipi la geam, vecinul aude si ar fi nevoie sa puna mana la urechi sa nu te auda.

   O retea necriptata nu “tipa”, cineva trebuie sa fie interesat sa intercepteze informatia. Mai degraba este ca si cum ai spune “pai am intrat in casa si m-am uitat ce ai pe acolo, ca ai lasat usa descuiata” sau “pai ti-am citit si eu scrisorile, ca era cutia postala descuiata”. NU este treaba ta sa interceptezi si sa citesti informatiile care nu te privesc.

   Asa ca un confunda, te rog …

   • Ai voie sau nu sa asculti un radio care emite NEcriptat? Practic asta e si o retea wireless NEcriptata. Nu e ca cititul scrisorilor din cutia postala deschisa ci ca cititul unui afis sau a unui forum PUBLIC.

 4. Titlul este gresit, nu este vorba de utilizatori (cel putin nu in sensul subinteles, utilizatori Google). Si Google nu a incalcat nimic. Ce s-a intimplat? Masina streetview de la Google are si aparatura pentru a detecta/inregistra retelele wireless. Practic echivalentul modern al unui radiocasetofon cu inregistrare. Intr-o frecventa in care oricine poate emite si receptiona legal, gratis. Activitate care se face de cind exista wifi de mii sau zeci de mii de persoane (are si un nume: wardriving). La un moment dat Google s-a prins ca nu are nevoie de toata informatia inregistrata. Nu a folosit-o la nimic, nu a facut-o publica. Doar s-a prins ca au prea multe date si s-au gindit sa mai stearga. ATIT.
  Cine crede ca i s-a incalcata vreo protectie a datelor personale sa se gindeasca inainte ca ORICINE din zona ii poate inregistra tot traficul pe care il face pe internet daca nu are reteaua encriptata. Si nu pentru 2-3-5s (cit a putut google sa inregistreze cu o masina in miscare, de pe strada) ci tot timpul, zi si noapte! Si probabil ca nimeni din vecini nu are auditurile si scrupulele pe care le are Google!

  • Da mah desteptule, se poate. Cand analizezi milioane de pachete de date, e foarte posibil sa-ti scape ca in cateva mii utulizatorul Gigel si-a trimis parola in clar.
   Pur si simplu or fi zis oamenii: ba, astea nu ne trebuie, le stocam si vedem mai tarziu ce e cu ele.

   Alternativ, Google se pregateste sa preia controlul lumii cu parola ta de wifi.

   • Cum adica si-a trimis parola in clar? Adica eu trebuie sa stiu parola mea, o am in cap in clar, dar mai fac ceva cu ea si nu o trimit la google in clar, ci… sa zicem ii mai adaug un caracter din loc in loc? Sau cum?

   • Si si-au dat seama de greseala doar cand a facut Germania un audit, 4 ani mai tarziu? 😉

    O greseala in IT nu sta nedetectata 4 ani ;-). Cum au gasit-o cei care au facut auditul, o puteau “gasi” si ei.

    Probabil ca si-au luat din timp toate masurile necesare ca si descoperita, aceasta “greseala” sa nu-i sifoneze prea tare. Daca aceasta greseala i-ar costa o amenda de 30 miliarde de dolari si ceva interdictii, pun pariu ca ar “descoperi-o” mai repede.

    Cat despre controlul lumii cu parola wifi, tin sa te anunt ca

    1) Informatia inseamna putere – orice tip de informatie. Cine stie ca maine cade euro, si-l vinde de azi, si cine stie ca maine creste pretul aurului, cumpara aur de azi. In 2010, orice informatie inseamna PUTERE si CONTROL. Nu parola unui om de rand poate insemna putere, ci alt tip de informatie, insa mi-ar lua ore intregi sa iti explic

    2) Nu numai datele oamenilor simpli pot fi “interceptate” si inregistrate

    3) Termenul de arma pe wikipedia este explicat drept “un instrument folosit pentru a aplica forta cu scopul de a rani sau cauza daune unor oameni, animale sau structuri/cladiri, etc” – crezi tu ca asa s-au exprimat oamenii cand lucrau la a inventa arma? A, stii, noi aici construim un obiect cu care o sa fii tu impuscat in cap si omorat. Nu, precis au zis ca descopera ceva din greseala, ceva ce va ajuta omenirea sa duca o viata mai buna ;-). Asa si Google. Poate ca o fac doar pentru faima, bani sau alte motive obscure, dar sigur n-o fac din greseala. Candva, cineva, ar fi in stare sa plateasca miliarde sa obtina aceasta informatie si va fi in stare sa protejeze Google pe piata drept recompensa pentru ajutorul dat din “greseala”

 5. Pingback: Tweets that mention Google a incalcat din greseala intimitatea utilizatorilor » Think Outside The Box -- Topsy.com

 6. Astea numai greseli nu sunt. Considerand magnitudinea manipularii practicate de catre cei care-au pus mana si pe piata mondial a softwareului, chestiile astea par de-a dreptul nevinovate.

  Recent SUA a anuntat ca va folosi un raspuns armat fata de viitoarele atacuri informatice.

  Nu vi se pare ciudat ca oricine poate fi acuzat de atacuri informatice, si bombardat pe baza unor minciuni?

  http://eufrosin.wordpress.com/2010/02/23/atacuri-informatice-sau-pretexte-pentru-cenzura-internetului/

 7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FAMILIA – TINTA ASALTURILOR. CUM SUNTEM FORTATI SA NE REEDUCAM INTRU SODOMIE/ Campanie antipedofili/ UMAMI, AL CINCILEA GUST/ Cipurile implantabile oamenilor – propuse ca solutie pentru catastrofe naturale (STIRI

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger