Gondolele de navetă din Veneția, salvate prin crowdfunding

0

Dacă majoritatea turiștilor știu de gondolele luxoase, cu ornamente de argint din perioada barocă, lac negru și perne roșii, care costă 80 de euro cursa și 110 euro în plus pentru o serenadă, poate puțini oameni știu că mai există încă un tip de gondolă, una mai simplă, fără brizbrizuri, numită traghetto. Aceasta e folosită pentru transportul localnicilor de pe o parte pe alta a Marelui Canal din Veneția pentru doar 70 de cenți cursa și găzduiește câte doi gondolieri în loc de unul, spre deosebire de cele fițoase. Acum, însă, traghetto e în pragul extincției.

 

Flickr/alvarolg

 

În secolul XVIII, orașul de pe apă găzduia mii de astfel de gondole, scrie NPR.org, însă în ultimele decenii, populația Veneției a început să scadă pe măsură ce turismul s-a umflat tot mai mult. Iar odată cu plecarea localnicilor, gondolelor de navetă le-a fost luată pâinea de la gură. Astăzi, mai există doar cinci traghetto, iar directorul unui muzeu local de bărci, So Nicolo Zen, s-a gândit să facă ceva în legătură cu asta apelând la crowdfunding.

Muzeul a cumpărat o gondolă de navetă veche, pe care voia s-o plaseze înapoi în apă și să o redea în folosință oamenilor obișnuiți, însă nu a avut resursele necesare să facă asta, așa că a apelat la Buona Causa, un fel de Kicksterter autohton. Un site de crowdfunding pe care pot face donații oameni din întreaga lume. Directorul muzeului nu vrea să taxeze cursele, vrea doar ca localnicii să folosească gondola pentru cumpărături, pentru a merge cu ea la job sau la plimbare. Aflați mai multe pe NPR.org.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger