Golful Persic s-ar putea încălzi prea tare pentru a mai fi locuibil

1

Deși vorbim despre schimbările climatice ca despre fenomene îndepărtate, plauzibile într-un viitor mai degrabă distopic, aflăm aproape zilnic despre consecințele lor la timpul prezent, cu efecte pe termen lung. De pildă, numai citind presa azi dimineață, am dat peste un material fabulos din The New York Times, despre topirea Groenlandei, peste o știre despre cum creșterea nivelului mării provoacă pagube uriașe unor parcuri naturale americane și un articol despre cum încălzirea globală amenință randamentul în muncă al locuitorilor din țările Asiei de Sud-Est.

Din aceeași categorie de vești, care ar trebui, în mod normal, să atragă după sine și politici responsabile, pentru atenuarea acestor grave consecințe, face parte și studiul recent realizat de Loyola Marymount University și Massachusetts Institute of Technology (MIT). Potrivit acestuia, unele dintre cele mai bogate orașe din Orientul Mijlociu ar putea deveni în viitorul nu tocmai îndepărtat imposibil de locuit, din cauza creșterilor de temperatură.

Țările din această regiune din această regiune – Dubai, Emiratele Arabe Unite, Qatar sau Kuwait – prosperă, înainte de toate, ca urmare a exploatării petrolului și a altor resurse de subsol. Totodată, una dintre principalele cauze ale creșterii temperaturii la nivel global o reprezintă emisiile de gaze cu efect de seră, asociate folosirii de combustibili fosili. Or, multe regiuni din Golful Persic, și așa confruntate cu unele dintre cele mai ridicate temperaturi de pe glob, se bazează totodată și pe extracția combustibililor fosili.

Dincolo de creșterea temperaturii, un alt factor care ar putea face ca aceste zone să devină nelocuibuile este umiditatea. Pe măsură ce temperatura și umiditatea cresc, corpul uman devine mai puțin eficient în autorăcire prin transpirație și evaporarea acesteia.

 Autorii recentului studiu spun că, potrivit modelelor computerizate pe care le-au realizat, orașe precum Abu Dhabi – Dubai ar putea deveni imposibil de locuit în jurul anului 2100, când raportul de căldură și umiditate va depăși pragul suportabil pentru oameni. Totodată, și în Kuwait City va fi aproape imposibil de locuit, spun specialiștii. Aceștia din urmă insistă însă că există o cale de întoarcere de pe acest drum, și anume reducerea masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră, coordonată cu dezvoltarea energiilor verzi.

Un alt studiu, lansat de compania britanică  Verisk Maplecroft, arată că, în următoarele trei decenii, țările Asiei de Sud-Est îți vor pierde 16% din capacitatea de muncă, din cauza stresului asociat căldurii excesive. Astfel, în urma simptomelor asociate – greață, oboseală, amețeli -, angajații vor absenta de la lucru, iar statisticile arată scăderi ale randamentului cu circa 24-25% în Malaezia și Singapore, cu 21% în Indonezia, 16% în Cambodgia și Filipine, respectiv 12% în Thailanda și Vietnam.

”Schimbările climatice vor face ca efectele stresului provocat de căldură să ajungă la un apogeu, ceea ce va avea implicații majore în ceea ce privește economia națională și sănătatea muncitorilor vulnerabili,” arată comunicatul referitor la acest studiu. Până în 2045, numărul zilelor cu risc de apariție a stresului provocat de căldură va crește, în Singapore și Malaezia, la 364 (față de 335, respectiv 338, în prezent), la 355 în Indonezia (față de 303), și la 337 în Filipine (față de 276).

Sursa: CNNThe Guardian


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger