Gogonarea lui Puiu Hașotti: Protest față de lipsa de sprijin pentru includerea Roșiei Montane pe lista UNESCO

4

Miercuri după amiază, începând cu ora 16.00, a avut loc, la Cluj, “Gogonarea” lui Puiu Haşotti. Această acțiune de stradă a venit ca reacție la declarația ministrului Culturii cu privire la includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, aceea că “nu avem ce să spunem, pentru că nu a venit absolut nimic la minister”.

Un asemenea demers nu vine din afara ministerului, ci este făcut chiar de minister, potrivit legislaţiei specifice, subliniază Asociația Alburnus Maior, inițiatoarea protestului. Dezinteresul manifestat este cu atât mai grav, susține asociația, cu cât 150.000 de cetăţeni, organizaţii precum Academia Română, ICOMOS sau Uniunea Arhitecţilor s-au pronunțat vizavi de includerea localităţii pe lista indicativă UNESCO a statului român şi au înaintat ministerului cereri în acest sens.

Participanţii la “gogonare” au considerat că fie Puiu Haşotti ştie acest lucru şi face pe nevinovatul, fie nu ştie şi atunci este un incompetent. În ambele cazuri, Puiu Haşotti se prezintă drept un ministru care nu-și cunoaște prerogativele și care aduce grave prejudicii domeniului pe care îl gestionează, se arată într-un comunicat al asociației.

“Declaraţia lui Puiu Haşotti este una gogonată. Aşa că nu puteam merge în piaţa publică a oraşului decât cu gogonele! Specialiştii s-au declarat insistent pentru începerea demersurilor de nominalizare a Roşiei Montane pentru Unesco, doar Ministerul Culturii preferă să acţioneze complice intereselor companiei miniere, în detrimentul patrimoniului nostru naţional”, a comentat Mihnea Blidariu, unul dintre participanţi.


4 comentarii

 1. stiti unde le statea mai bine acelor gogonele? nu pe jos, ci in camara rosienilor. atunci chiar v-as fi apreciat efortul de a protesta. macar faceati ceva util! si nu inteleg de ce ministrul ar trebui sa fie automat de acord cu propunerea voastra. da, ar fi misto sa fie Rosia in Unesco, dar crezi ca la ora actuala ar ajuta-o la ceva aceasta includere?nu mai bine se termina renovarea patrimoniului si se ecologizeaza si de-abia apoi sa ne gandim la Unesco?

  • Propunerea de includere a Roșiei Montane vine de la instituții foarte importante: ICOMOS – organizație raportor pentru UNESCO – si Academia Română (noiembrie 2010), Uniunea Arhitecților din România (ianuarie 2011).

   Totodată, în ianuarie 2011, Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI) a votat în unanimitate propunerea înscrierii Roșiei Montane în Lista Indicativă a României pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.

   Mai multe detalii poți găsi și aici: Ministrul Culturii, Puiu Hasotti spune lucruri trasnite

   În ciuda acestor puternice argumente, ministrul mincinos sau incompetent al mediului se face că plouă. Uite că, de data asta, a plouat cu gogonele.

   • Si totusi, e doar o propunere. Nu inseamna ca automat ministrul trebuie sa fie de acord cu ea. Eu imi mentin parerea ca nu e timpul potrivit pentru asa ceva si poate nici n-am reusi sa includem acum localitatea in Unesco. Nu cred, oricum, ca turistilor straini le va placea sa vina intr-o localitate poluata, unde nici de cazat nu prea ai unde (doar pensiunea lui Eugen David nu ar face fata si nici conditiile nu sunt pe toate gusturile).

    Daca ar incepe proiectul,s-ar stimula si turismul si atunci am avea mai multe argumente pe care sa le prezentam celor de la Unesco

    • Dacă respinge propunerea specialiștilor, să-și argumenteze poziția. Dar să afirme că nu există nimic la minister dovedește că ministrul este fie mincinos, fie incompetent. Nu se poate să nu ai habar de ce se întâmplă prin ministerul pe care îl conduci, mai ales într-o chestiune care ține de cea mai veche localitate din România.

     Iar cu privire la turiști, habar nu ai: chiar RMGC recunoaște că într-un an au fost mai mult de 10.000 de turiști. Calculează tu cât vine asta, raportat la populația comunei, și vei fi surprinsă să vezi că raportul este asemănător cu cel pe care îl are Sibiul, de exemplu.

     Este adevărat că nu există suficient de multe locuri de cazare, dar aici principalii vinovați sunt autoritățile locale, care au interzis orice altă activitate în afară de cele propuse de RMGC, în totalul dispreț al legii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger