Goana după aur se extinde: Mineritul pe asteroizi

0

Chiar dacă sună complet SF, o companie americană vrea să-și încerce norocul în spațiu, unde să trimită nave robotizate care să exploateze mineralele rare conținute de asteorizi. Investiția este extrem de costisitoare, însă promisiunile de aur și platină aflate în ”rocile zburătoare” par să fie suficient de convingătoare pentru ca afacerea să fie demarată.

 

Primul pas al acestei inițiative, printre acționarii căreia se numără chiar regizorul filmului ”Avatar”, James Cameron, va fi lansarea unor telescoape private, care să detecteze ”ținte” profitabile. Această etapă este estimată pentru următorii doi ani, prima stație de alimentare spațială pentru navele robotizate fiind programată prin jurul anului 2020.

Ideea de a exploata aurul și platina din asteroizii care trec prin apropierea Pământului nu este nouă, însă până acum principalele impedimente au fost dezvoltarea tehnologiei și costurile uriașe. Potrivit Associated Press, costul unei misiuni viitoare NASA, care-și propune să aducă pe Pământ 60 de grame de platină dintr-un asteroid va fi de circa un miliard de dolari, în condițiile în care prețul obținut pentru această cantitate de minerale este de circa 3.200 de dolari.

Ce încearcă să facă însă această companie frizează scenariile din Star Wars: telescoapele nu vor căuta în spațiu doar asteroizi bogați în aur și platină, ci și în apă. Aceasta poate fi descompusă în oxigen și hidrogen lichide, necesare combustibilului de rachetă. Cum transportul apei în spațiu este foarte costisitor, navetele ar urma să extragă apa și s-o ducă în anumite stații spațiale, unde să fie convertită în combustibil. Potrivit primelor estimări, țintele inițiale ar fi 10% dintre cei 1.500 de asteroizi care trec prin apropierea Pământului.

Deși multe voci și-au exprimat scepticismul față de această aventură minieră cosmică, principalii investitori sunt încă optimiști, mai ales că printre afacerile lor precedente s-au numărat inițierea zborurilor turistice în spațiu și zborurile de agrement cu aeronave extrem de ușoare.

 

Sursa: Associated Press

Foto: Altorizont.com

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger