Goana după aur nu cunoaște limite: 2.000 de copii otrăviți cu plumb

0

Mineritul ilegal de aur a dus la otrăvirea cu plumb a 2.000 de copii din mai multe sate din nordul Nigeriei; 400 dintre ei au încetat deja din viață. Cei 2.000 de copii, toți cu vârste sub 5 ani, au fost detectați cu niveluri de plumb în sânge mult peste standardele internaționale; cauza: expunerea la minereuri bogate în aur.

Toți locuiesc în statul nigerian Zamfara, unde statul a raportat în 2010 o concentrație letală de plumb, cauzată de mineritul ilegal. ”Acești copii sunt expuși unui uriaș pericol nu doar în urma contactului cu plumbul, ci și datorită faptului că nu primesc tratament la timp,” a declarat Nasiru Tsafe, un oficial din Zamfara. Majoritatea victimelor sunt din satul Bagega, unde locuiesc 9.000 de persoane, care se ocupă cu agricultura și creșterea animalelor.

Efectele imediate ale intoxicării cu plumb sunt febră acută, convulsii, pierderea cunoștinței, iar pe termen lung, orbirea, anemia, insuficiența renală și afecțiunile cerebrale. O soluție ar fi curățarea cât mai rapidă a zonei, însă operațiunile de decontaminare au fost sistate din luna martie, dat fiind faptul că firma americană care trebuia să ducă la bun sfârșit lucrările a rămas fără fonduri. Înainte să rămână fără buget, firma TerraGraphics a detectat 15 sate cu nivel de contaminare extrem de ridicat, din care a reușit să curețe 7, suma totală ridicându-se la 1,6 milioane de euro, colectați din donații.

 

Sursa: AFP

Foto: Lionel Healing, AFP

 

Mai puteți citi și:

Regele unui trib nigerian dă în judecată Shell pentru 1 miliard de dolari

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger