Global Hunger Index: America trebuie să oprească promovarea biocombustibililor

0

America trebuie să oprească promovarea biocombustibililor, avertizează thinktank-ul Global Hunger Index, care susține, într-un raport, că tocmai acest lucru a dus la creșterea prețurilor la mâncare în acest an și pune și mai multă presiune pe volatilitatea prețurilor la hrană în următorul deceniu.

Potrivit raportului, 26 de țări, mai ales în Africa sub-sahariană, se confruntă cu un risc foarte mare de foamete. Printre acestea se numără Burundi, Ciad, Republica Democratică Congo și Eritreea.

Foametea s-a înrăutățit mai ales în Republica Democratică Congo cu o creștere de 63% a foametei și malnutriției din 1990 până acum. Indexul de foamete în Burundi a crescut cu 21%, iar în Coreea de Nord, cu 18%.

S-a înregistrat, însă, și progres în America Latină, sud-estul Asiei și în Caraibe, dar India a eșuat în a îmbunătăți situația oamenilor săraci în ciuda creșterii economice.

Raportul subliniază că eforturile de reducere a sărăciei trebuie dublate de schimbarea strategiilor americane și europene de promovare a culturilor agricole ca materie primă pentru combustibil.

“Subvențiile pentru biocombustibili trebuie reduse pentru a micșora contribuția acestora la volatilitatea piețelor alimentare”, se arată în raport.

Co-autorul raportului Maximo Torero spune că dominația americană a producției de porumb face ca strategiile naționale ale SUA să aibă un efect asupra prețurilor mondiale. Cu alte cuvinte, țările importatoare, printre care se numără națiunile sub-sahariene, sunt la mâna Statelor Unite.

Strategiile americane încurajează creșterea porumbului pentru producția de etanol în detrimentul producției de hrană.

Sursa: The Guardian

Foto: Flickr / babasteve


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger