Gîndim mai bine cu ochii închişi

0

Ni se întîmplă să închidem ochii cînd ascultăm muzică, cînd ne amintim ceva plăcut, cînd facem dragoste sau savurăm o mîncare delicioasă. Unii oameni au obiceiul să închidă ochii şi cînd se pregătesc să ia o decizie. Se pare că e cea mai bună metodă de a judeca o situaţie.

Experimentele făcute de Eugene M. Caruso de la Universitatea din Chicago şi Francesca Gino de la Harvard au demonstrat că mintea procesează informaţiile diferit cînd închidem ochii. În lipsa stimulilor vizuali, simulăm mai bine o situaţie şi îi percepem efectele emoţionale mai profund. Cu ochii închişi, consecinţele unei viitoare acţiuni imorale pe care, din egoism, suntem tentaţi să o preferăm variantei oneste, ne apar mai vii în minte şi componenta emoţională e mai puternică. Aceasta se aplică însă oricăror tipuri de decizii importante, nu doar celor etice (mai puţin, desigur, celor pe care le luăm cînd suntem la volan).

Oamenii au şi tendinţa să închidă ochii sa să-şi mute privirea de pe imaginile şocante. Rezultatul studiului e ironic în acest caz: în clipa în care ne mutăm privirea, efectul imaginii şocante e mai mare.

Cei doi cercetători nu au găsit încă o explicaţie pentru acest fenomen. O explicaţie simplă ar fi că în lipsa stimulilor vizuali, atenţia e mai mare. Studiul a arătat însă că atunci cînd ascultăm muzică cu ochii închişi, se crează ale tipuri de modele în activitatea creierului (o creştere a activităţii în amygdala) decît atunci cînd ascultăm muzică cu ochii deschişi într-o cameră complet întunecată.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger