Gibonii din insula Hainan sunt pe cale de dispariție

0

 

Gibonii Hainan sunt specia de primate considerată în cel mai mare pericol de extincție. Ar putea să dispară oricând, spun specialiștii, dat fiind că mai trăiesc doar 23 de exemplare din această specie în lume, nici unul în captivitate, iar habitatul lor se restrânge amenințător de repede.

 

Gibonii Hainan supraviețuiesc pe insula Hainan (de la care au primit și numele), exclusiv în zona de rezervație naturală Bawangling Nature Reserve din partea de vest. Cândva, ei puteau fi întâlniți pe tot teritoriul insulei. Oamenii de știință spun că erau aproximativ 2.000 de astfel de giboni în Hainan acum 50 de ani. Dar tăierea pădurilor, activitatea forestieră intensă și transformarea terenurilor în plantații agricole i-au împins pe aceștia către arii din ce în ce mai restrânse și au cauzat declinul populației. În captivitate, adică în grădini sau parcuri zoologie, nu există nici un exemplar din această specie de gibon.

Rata de pierdere a habitatului pentru acești giboni este de 20 de hectare pe zi, arată un studiu Greenpeace citat de site-ul Mongabay. Cea mai mare pierdere de habitat s-a înregistrat din anul 2001 încoace. În ciuda existenței unei legislații menite să împiedice tăierile ilegale de păduri, aceasta nu se aplică. ”Există cerere pe piață și asta duce la continuarea despăduririlor ilegale, la lipsă de respect față de natură. Este responsabilitatea guvernului local să oprească tăierile de păduri și să asigure supraviețuirea acestei specii, care ar putea să dispară în curând din Hainan”, arată Yi Lan, activist Greenpeace.

Gibonii sunt o specie de maimuțe fără coadă (la fel ca alte specii, precum gorile, cimpanzei, urangutani). Multe alte caracteristici, însă, sunt comune cu ale altor specii de maimuțe. Gibonii nu ating aproape niciodată pământul, ei stând cea mai mare parte a timpului în copaci: au o viteză de mișcare extraordinară printre crengi și pot urca la înălțimi foarte mari cu maximă ușurință.

 

Sursa și foto: Mongabay / Greenpeace


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger