Ghețarii Everestului se topesc în ritm accelerat din cauza schimbărilor climatice

2

 

Schimbările climatice își pun amprenta tot mai rapid asupra lumii; până și masivul Everest este vulnerabil: ghețarii săi se topesc în ritm accelerat, arată un nou studiu prezentat în contextul discuțiilor conferinței anuale ONU pe tema mediului, care are loc la Durban.

 

O cercetare care a analizat situația celor mai înalte vârfuri muntoase din lume în raport cu schimbările climatice atrage atenția asupra efectelor tot mai vizibile ale modificărilor de temperatură la nivel global. Nici măcar masivul Everest nu rămâne neafectat: creșterea temperaturilor aduce un dezechilibru în balanța dintre zăpadă, apă și gheață, iar consecințele pot afecta milioane de locuitori ai zonelor montane și submontane din regiune, precum și alte milioane de oameni care locuiesc pe cursurile râurilor importante ale Asiei.

Concluziile cercetării au fost subiectul a trei rapoarte distincte, realizate de către Kathmandu-based International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) – centrul internațional de studiere a munților amplasat la Kathmandu. Ele reprezintă cea mai actualizată analiză, bazată pe date recente, despre starea actuală a climei în regiunea HKN (Hindu Kush-Himalayan) și despre starea ghețarilor de aici, precum și despre schimbarea tiparului privind căderile de zăpadă.

Dincolo de faptul că este cămin și suport de viață pentru peste 200 de milioane de oameni, regiunea muntoasă asiatică are o biodiversitate de excepție: este casa a peste 25.000 de specii de plante și animale și conține o mai mare diversitate de păduri decât Amazonul. Datorită bogăției sale de ghețari, zona a mai fost supranumită ”al treilea pol” al Pământului. 30% dintre ghețarii lumii se găsesc aici. Unul din rapoartele prezentate arată chiar numărul exact de ghețari din acești munți: 54.000, pe o suprafață de 60.000 de kilometri. Zece dintre aceștia au fost obiectul studiului privind ritmul de topire și influența schimbărilor climatice asupra sa.

Astfel s-a descoperit că în zona Everest a avut loc o accelerare a procesului de topire între 2002 și 2005 (în ultimii 30 de ani, mai arată studiile, a avut loc o reducere a ghețarilor cu 22% în Bhutan și 21% în Nepal). Ghețarii de pe platoul tibetan se topesc și se micșorează chiar mai repede decât cei situați în alte părți ale lanțului Himalaya. Cercetarea este un punct de pornire pentru măsurarea impactului potențial al schimbărilor climatice asupra regiunii, spun autorii studiului și, totodată, o bază pentru găsirea soluțiilor de diminuare a acestui impact în zonele menționate.

 

Sursa: ClickGreen
Foto: Nepal Tourism


2 comentarii

  1. Pingback: VIDEO. Cum se dezumflă un ghețar himalayan | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Zapada din Himalaya | tarazapezilor

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger