Ghețarii care se topesc lasă în urmă obiecte pierdute de oamenii din Epoca de Piatră

1

Se pare că strămoșii noștri din Epoca de Piatră își pierdeau bunurile la fel de des ca și noi, scrie Inhabitat. O echipă de arheologi norvegieni din regiunea Oppland au făcut cercetări pe ghețarii în curs de topire și au descoperit sute de obiecte aruncate sau pierdute de strămoșii noștri, care au ieșit la iveală din gheața topită.

 

Regiunea Oppland

 

Pământul a trecut printr-o perioadă relativ caldă acum 7.000 de ani, dar secolele de frig care au urmat au acoperit mai multe zone ale lumii (inclusiv Norvegia) în straturi groase de gheață permanentă. În prezent, schimbările climatice au generat o nouă încălzire, context în care gheața a început să se topească și să scoată la iveală straturile străvechi pe care le-a acoperit. Printre obiectele găsite de arheologul Lars Pilo și de echipa sa se numără cuțite, săgeți, unelte mici și încălțăminte din Epoca de Piatră, precum și cranii de cal și bețe pentru cățărat din era vikingilor. Caii s-ar putea să fi murit în timpul unei drumeții dificile de-a lungul muntelui, în timp ce obiectele personale, presupun arheologii, ar fi putut fi pierdute de către strămoșii noștri.

 

Cuțit din epoca de piatră cu mâner de lemn

 Săgeată din Epoca de Piatră

 

Craniu de cal din perioada vikingilor

 

Multe dintre ele au fost găsite de-a lungul unei rute montane care ar fi fost folosită destul de des de oameni pentru a călători spre case de vară din regiuni montane sau pentru a face negoț cu satele învecinate. Majoritatea au legătură cu vânătoarea, cum ar fi săgețile și cuțitele mici, dar printre ele se află și câte o încălțare sau mănușă. Obiecte similare sunt descoperite și în Munții Stâncoși și în Anzi, pe măsură ce gheața din întreaga lume se topește și își dezvăluie comorile ascunse. Ele ne permit să reconstituim o parte din viața de zi cu zi a oamenilor din Epoca de Piatră și e amuzant să vedem că, probabil, nu erau chiar atât de diferiți față de noi.

Credit foto: Oppland County


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger