Gheţarii artificiali, o soluţie pentru deficitul de apă cauzat în zonele înalte de încălzirea globală

1

Ladakh, o regiune montană din India, învecinată la sud cu munţii Himalaya, se confruntă cu o criză severă de apă din cauza topirii rapide a gheţarilor din regiune. Oamenii locului, sătui de problemele cauzate de deficitul de apă, au decis că este timpul să ia măsuri şi construiesc gheţari artificiali, în formă conică, numiţi Ice Stupa, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Topirea rapidă a gheţarilor, din cauza încălzirii globale, face ca satele din regiune să aibă tot mai puţină apă, primăvara şi prea multă apă, vara. Situaţia este alarmantă pentru fermierii locali, pentru ţărani, care s-au bazat de secole în activităţile lor pe funcţionarea constantă a gheţarilor care le ofereau apa. În luna ianuarie a acestui an, elevii şcolii locale SECMOL School Campus au început munca la o soluţie pentru problema deficitului de apă: creează gheţari artificiali.

Structurile se numesc Ice Stupa, datorită asemănării lor cu tradiţionalele stupa tibetane. Până la sfârşitul lunii februarie, tinerii creaseră, deja, un prototip care avea capacitatea de a stoca aproximativ 150.000 de litri de apă. Structura conică a fost plasată pe o suprafaţă mai puţin expusă soarelui decât gheţarii naturali.

 

 

Prototipul s-a dovedit a fi un succes şi a fost binecuvântat de călugării tibetani, care îşi doresc şi ei o construcţie similară în spaţiul deşertic din jurul Mănăstirii Phyang. Pentru a strânge fonduri ca să realizeze acest nou gheţar artificial, localnicii şi călugării au pornit o campanie de crowdfunding. Dacă proiectul lor va primi finanţarea necesară, structurile ce urmează a fi construite în regiunea Phyang vor înverzi peste 600 de hectare.

 

 

Mai multe detalii: Ice Stupa Indiegogo, SECMOL School Campus

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:Un călugăr tibetan a fost eliberat după 17 ani de închisoare politică

Mărturii ale istoriei, ascunse în gheţari, dispar odată cu topirea lor

Gheţarii Everestului se topesc în ritm accelerat din cauza schimbărilor climatice


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger