Gheparzii, o altă specie în pragul extincţiei

0

Un recent raport CITES afirmă că braconarea gheparzilor pentru un comerţ ilegal care transformă aceste feline în “animale de casă de lux” împinge această specie, şi aşa vulnerabilă, în pragul extincţiei, scrie site-ul Inhabitat, citând publicaţia The Guardian.

 

 

Puii de ghepard sunt cei vizaţi de braconieri, care îi răpesc din sălbăticie şi îi transportă din Africa înspre statele unde există cerere pentru astfel de animale, considerate de lux. Din păcate, cei mai mulţi pui nu supravieţuiesc transportului (mai exact, 70% dintre ei mor), arată raportul CITES. Ţările afectate de această problemă au reacţionat, într-un final şi vor să ia măsuri împotriva braconierilor şi traficului cu gheparzi. Populaţia de gheparzi din lume a scăzut cu 90% în ultimul secol, din cauza pierderii habitatului şi vânătorii; se estimează că mai există aproximativ 10.000 de exemplare în libertate. Cel mai rapid animal de pe planetă se află pe Lista Roşie a IUCN a speciilor ameninţate, fiind catalogată drept vulnerabilă. Gheparzii aflaţi în libertate sunt împărţiţi în sub-specii distincte, între care unele abia dacă mai numără 250 de indivizi. Braconierii răpesc şi până la 30 de pui odată, ceea ce pune foarte serios în pericol toate aceste sub-specii.

“Gheparzii sunt oarecum diferiţi de alte feline mari, pentru că pot fi îmblânziţi relativ uşor, mai ales dacă sunt preluaţi de mici. În sud-vestul şi centrul Africii există o tradiţie a gheparzilor ţinuţi ca animale regale de vânătoare, ceea ce explică şi cererea din prezent pentru pui de ghepard şi traficul intens cu animale vii”, notează raportul citat. În statele din Golf (Orientul Mijlociu), spre exemplu, gheparzii au cel mai înalt statut de animale de casă şi se pare că se comportă bine inclusiv cu copiii. Pentru că animalele acestea nu se reproduc bine dacă sunt captive, cei care doresc un ghepard îl cumpără de la traficanţii care îl răpesc de mic din sălbăticie. Anual, aproape 90 de animale din această specie sunt vândute cu acordul CITES pentru grădini şi parcuri zoologice, în special (dar este vorba de animale crescute în captivitate); cifrele traficului rămân, însă, doar estimative. Important este, remarcă raportul citat, că ţările din Orientul Mijlociu au recunoscut că există o problemă în această privinţă şi că s-a ajuns la concluzia că este necesară luarea unor măsuri concrete şi coerente pentru a stopa declinul şi aşa puternic al spectaculoşilor gheparzi.

Mai multe detalii: The Guardian

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Doi pui de ghepard vor fi numiţi după atleţi olimpici

FOTO Gheparzii din Kalahari

Zece locuri din lume neatinse de om

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger