Gheața arctică se topește cu 50% mai repede

0

Gheața arctică se topește într-un ritm mai accelerat decât se credea, susține un grup de cercetători. Agenția Spațială Europeană anunță că noii sateliți folosiți au arătat că 900 de kilometri cubi de gheață au dispărut în ultimul an, ceea ce înseamna cu 50% mai mult decât estimările ecologiștilor.

 

Cercetătorii spun că ritmul accelerat este determinat de încălzirea globală și creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Întreaga regiune ar rămâne fără gheață dacă estimările se dovedesc a fi corecte.

“Analize preliminare a datelor indică faptul că rata de topire a gheții vara, în zona arctică, ar fi mult mai mare decât ce bănuiam anterior”, spune dr. Seymour Laxon, de la Centrul pentru Observații Polare și Modelare din cadrul University College London, unde datele satelitului CryoSat-2 sunt analizate.

Satelitul a fost lansat în 2010 pentru a studia grosimea gheții. Până atunci, majoritatea studiilor s-au concentrat pe întinderea gheții. De asemenea, au fost trimise submarine în apă pentru a analiza gheața. Metodele folosite oferă o imagine a schimbărilor gheții din jurul polului nord din 2004 până în prezent.

Datele arată că gheața în iarna din 2004 era de 17.000 de kilometri cubi, iar în această iarna volumul gheții a fost de 14.000 de km cubi, iar în vara 2004 era de 13.000 de km cubi, iar în această vară a scăzut la 7.000 de km cubi.

Foto: Flickr / NASA Goddard Photo and Video

Sursa: Daily Mail


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger