Gheața arctică, la un nou record negativ

0

Volumul minim de gheață pe timp de vară a scăzut la un nou record în 2010, arată un studiu. Potrivit acestuia, recordul de anul trecut îl depășește pe cel anterior din 2007; volumul minim de gheață este calculat prin combinarea suprafeței de gheață și grosimii.

Cercetarea confirmă viteza schimbărilor climatice care, potrivit unor estimări, ar lăsa Oceanul Arctic fără gheață în câteva decenii, ducând la noi oportunități de explorare petrolieră, dar și la creșterea nivelului mărilor.

Autorii au prezis grosimea gheții pe baza observațiilor actuale privind vântul, aerul și temperaturile oceanului.

“Ce e mai îngrijorător este trendul de descreștere din ultimii 32 de ani”, spune Axel Schweiger, autorul principal al studiului, referindu-se la înregistrările din satelit ale schimbărilor din Arctic.

Suprafața de gheață din zona arctică a scăzut sub 4.6 milioane de kilometri pătrați săptămâna trecută, dar mai sunt încă două săptămâni din sezonul de topire. Recordul anterior din 2007 era de 4,13 milioane de kilometri pătrați.

Comparativ, extinderea minimă de gheață în anii 70 era de 7 milioane de kilometri pătrați. Gheața se topește în fiecare vară și ajunge la întinderea minimă la mijlocul lunii septembrie.

Mulți experți preconizează că nu va mai exista gheață în zona arctică la sfârșitul verii în acest secol, dar se contrazic asupra datei.

Foto: Flickr / NOAA

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger