Ghana interzice importul de frigidere second-hand

0

Autorităţile din Ghana au interzis complet şi definitiv importul de frigidere second-hand cu scopul de a reduce consumul de energie electrică şi răul produs mediului înconjurător. Cele mai multe frigidere vechi conţin chimicale (CFC-uri) care contribuire la distrugerea stratului de ozon ce protejează planeta.

 

stire 3 ian ghana

 

Oficialii ghanezi speră ca decizia lor să facă din Ghana un „pionier” al Africii de Vest în domeniul protecţiei mediului. Interdicţia a fost, de fapt, introdusă încă din anul 2008, dar nu a fost pusă imediat în aplicare pentru a oferi distribuitorilor de astfel de aparate timpul necesar să se adapteze deciziei. Aceştia, însă, critică decizia şi spun că va duce la pierderea a mii de locuri de muncă. „Frigiderele second-hand sunt dăunătoare ţării noastre, pentru că nu au fost construite în Africa şi, astfel, consumă prea multă electricitate”, a replicat Alfred Ofosu-Ahenkora, şef al comisiei naţionale pentru energie din Ghana. Statisticile comisiei arată că aproximativ două milioane de frigidere second-hand au fost importate de Ghana mai ales din spaţiul Uniunii Europene. Ghana este, din păcate, o „destinaţie” obişnuită pentru „e-waste” (gunoiul de tip electrocasnic şi electronic – calculatoare, televizoare sau electrocasnice folosite din Occident, care conţin materii toxice, ajung aici).

Conform protocolului de la Montreal (Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer), CFC-urile sunt interzise; pentru a descuraja utilizarea lor, autorităţile din Ghana au introdus sisteme prin care oamenii îşi pot schimba frigiderele vechi cu unele noi. Cum nu toată lumea din Ghana îşi poate permite un frigider nou, cele second-hand sunt încă intens solicitate. Vânzătorii de astfel de aparate sunt îngrijoraţi că îşi vor pierde locurile de muncă. Autorităţile susţin că o soluţie ar fi producerea de frigidere pe plan local, adică în Ghana. „Nu vrem să oprim afaceri, ci să încurajăm producţia, care va crea mai multe locuri de muncă decât importul de frigidere second-hand”, a declarat Ofosu-Ahenkora. De la interzicerea CFC-urilor, producătorii de frigidere utilizează HFC-uri (hidrofluorocarburi), dar un raport al ONU de acum doi ani a arătat că şi acestea sunt periculoase pentru mediu (au efect de gaz de seră chiar mai puternic decât dioxidul de carbon).

 

Sursa şi foto: BBC Africa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger