În Germania, singura țară din Europa care pare să aibă șanse de creștere economică, scrie The Guardian, un sondaj de opinie recent arată că opt din zece germani își doresc o nouă ordine economică, una care să nu mai valorizeze creșterea. La rândul lor, gânditorii germani din mediul academic au început să publice tot mai multe lucrări care denunță creșterea economică, un subiect care i-a divizat și pe economiști de-a lungul secolelelor, și pledează pentru politici economice alternative.
Sondajul de opinie, comandat de fundația Bertelsmann Stiftung, arată că numărul germanilor care mai consideră importantă creșterea a scăzut cu 14% față de acum doi ani. Totodată, s-a redus și procentul celor care prețuiesc banii și posesiunile, iar aproape două treimi dintre nemții intervievați resping ideea că un venit mai mare le sporește calitatea vieții. Germanii au ajuns să prețuiască în schimb protecția mediului în detrimentul prosperității materiale.
Cercetătorii din mediul academic s-au aliniat și ei la tendința poporului, unii argumentând că societățile ar trebui să-și micșoreze economiile și să îmbrățișeze modele autosustenabile, bazate pe schimb regional. Niko Paech, de la Universitatea din Oldenburg, autorul unei cărți care îndeamnă la eliberarea de sub prosperitate (Liberation from Affluence), propune, pentru o societate ideală, reducerea programului de muncă la 20 de ore pe săptămână, monede regionale și retragerea marilor proiecte de dezvoltare (autostrăzi sau aeroporturi).
Un alt gânditor german, Reinhard Loske, pledează pentru înființarea unor orașe de tranziție dotate cu social banking, un sistem de taxe racordat la consumul de mediu, nu la muncă, și un salariu minim mai mare. Aflați mai multe detalii pe The Guardian.
Puteți citi și: