Germania şi China iau poziţie comună privind comerţul cu echipamente solare dintre China şi UE

0

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul chinez Li Keqiang s-au poziţionat de aceeaşi parte în problema gâlcevei dintre Uniunea Europeană şi China privind echipamentele specifice industriei energiei solare (panouri solare şi alte utilităţi). Cei doi au susţinut, împreună, o conferinţă de presă în care şi-au exprimat poziţia în favoarea comerţului liber în acest sector.

 

 

Potrivit agenţiei de presă Reuters, Uniunea Europeană a acuzat China că a pus preţuri de „dumping” pieselor produse (în special panourilor solare şi dispozitivelor mobile de tip telecom) pentru a ocupa piaţa europeană, motiv pentru care oficialii UE ar fi decis să impună taxe vamale producătorilor chinezi de panouri solare. Cancelarul Merkel a declarat că Germania va face tot posibilul să prevină un posibil conflict comercial între UE şi China care să culmineze cu impunerea unor taxe pe importul de panouri solare din China. „Germania va face tot ce îi va sta în putere pentru a nu exista taxe permanente de import şi vom încerca să lămurim lucrurile cât de repede posibil”, a declarat Merkel pentru agenţia de presă Reuters după întâlnirea de la Berlin cu premierul chinez. „Nu considerăm că o astfel de impunere ar ajuta în vreun fel”, a mai precizat cancelarul.

Uniunea Europeană ia în considerare impunerea unor astfel de taxe pe panourile solare din China după ce SUA au făcut o mişcare similară anul trecută, contestată de guvernul de la Beijing. Ca răspuns la intenţiile europene, oficialii chinezi au promis că vor răspunde cu măsuri similare, dacă se va ajunge la asta. La conferinţa de presă comună, premierul Li Keqiang a declarat că o dispută comercială între China şi UE ar dăuna ambelor părţi, în final. „Suntem interesaţi de un dialog şi consultări care să ducă la rezolvarea problemei. Nu agreăm decizia impunerii unor taxe, mai ales în condiţiile în care economia globală este încă în stare fragilă. O decizie de acest fel ar dăuna nu doar pieţei muncii din Germania, ci dezvoltării întregului sector de profil din Europa, ar aduce prejudicii intereselor consumatorilor europeni şi industriei europene”, a spus acesta.

Comisarul european pentru Comerţ Karel De Gucht a anunţat în această lună că, alături de ceilalţi comisari, a convenit, în principiu, să propună proceduri de anti-dumping şi anti-subvenţie împotriva Chinei, dar că, în prealabil, ar încerca o negociere cu autorităţile chineze pe acest subiect delicat. Cancelarul german a calificat situaţia drept „oarecum complicată”, pentru că UE are autoritatea de a lansa astfel de proceduri, dar consideră că totul se poate rezolva pe calea dialogului. China a exportat în Uniunea Europeană, potrivit Reuters, produse în valoare de 290 de miliarde de euro, numai anul trecut, în vreme ce UE a exportat înspre China produse în valoare de 144 de miliarde de euro, în acelaşi an. Oficialii chinezi au anunţat că sunt deschişi unor discuţii informale cu liderii UE pentru a dezamorsa problema panourilor solare şi a celorlalte echipamente aflate în centrul gâlcevei.

 

Sursa şi foto: EcoNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger