Germania, prima ţară europeană care recunoaşte legal persoanele intersex

0

Germania este prima ţară din Europa care va permite, de acum încolo, ca, la naştere, copiii care se nasc cu caracteristici ale ambelor sexe, masculin şi feminin, să nu mai fie înregistraţi obligatoriu ca fiind de un sex sau altul. Practic, părinţii au opţiunea de a lăsa gol, în certificatul de naştere, câmpul care cere stabilirea sexului copilului, prin asta creându-se un al treilea gen recunoscut legal – genul nedeterminat.

 

 

Părinţii ai căror copii se nasc cu caracteristici ale ambelor sexe sunt supuşi unei presiuni mari pe moment, fiind obligaţi să aleagă între a înregistra copilul drept băiat sau fată şi a permite intervenţia chirurgicală care să înlăture caracteristicile care nu ar mai corespunde genului ales. Una din 2.000 de persoane prezintă caracteristici ale ambelor sexe; sunt numite persoane intersex, deoarece au un amestec de cromozomi masculini şi feminini şi chiar organe genitale cu caracteristici ale ambelor sexe.

Pentru părinţi, alegerea unui gen care să determine întreaga viaţă a copilului, sub presiunea momentului, este dificilă, notează BBC. Uneori, copiii sunt supuşi unor operaţii de înlăturare a caracteristicilor fizice ale unui gen, astfel încât să se dezvolte cele specifice genului ales de părinţi. În Germania, modificarea legislativă vine ca urmare a unor probleme serioase ridicate de cazuri particulare: într-un astfel de caz, o persoană cu gen nedefinit a suferit o operaţie pe organele genitale şi a declarat, ulterior intervenţiei, că nu este „nici bărbat, nici femeie, ci cârpeala unor doctori” şi că va fi marcat pe viaţă.

Inclusiv actele oficiale, care indică prin M sau F sexul, vor avea o rubrică specială, notată X, pentru persoanele intersex. Nu este clar, deocamdată, ce efect va avea noua normă legislativă asupra căsătoriilor sau parteneriatelor civile din Germania, în condiţiile în care, în prezent, căsătoria este definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, iar parteneriatele civile sunt specifice cuplurilor de acelaşi sex. Există voci care, chiar dacă apreciază legea, consideră că aceasta poate suferi îmbunătăţiri şi ar trebui urmată de alte modificări, care să reglementeze diverse aspecte de care se lovesc persoanele intersex.

Germania este prima ţară din Europa care îşi schimbă legislaţia în acest sens, dar în lume mai există cazuri de state care recunosc genul nedefinit: Australia permite această opţiune din anul 2011, Noua Zeelandă, din 2012; în regiunea sud-asiatică, Bangladesh-ul permite opţiunea „alt gen” pe cererile de paşapoarte din anul 2011. Nepalul a recunoscut legal al treilea gen după un recensământ din 2007, iar Pakistanul a permis opţiunea pe cărţile de identitate din 2011. India a adăugat opţiune celui de-al treilea gen pe listele de votare în anul 2009. În Thailanda, deşi persoanele intersex (sau transgender) sunt demult acceptate şi recunoscute oficial, nu au un statut legal separat.

 

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger