Germania îi îndeamnă pe pedofili să se înscrie la tratament confidenţial

0

Deşi pedofilia este, în genere, un subiect tabu, Germania derulează o campanie prin care încearcă să-i convingă pe cei care se simt atraşi de copii din punct de vedere sexual, să îşi recunoască problema şi să se înscrie la tratament. Programul, numit Dunkelfeld Prevention Project, e implementat în 11 centre din diferite colţuri ale ţării şi se adresează atât aşa-numiţilor “pedofili virtuoşi” sau celibatari (cei care îşi controlează impulsurile şi nu au întreţinut raporturi sexuale cu copii), cât şi celor care au abuzat copii. Pentru a elimina frica de poliţie din partea acestora din urmă, programul prevede ca tratamentul să fie confidenţial.

 

_84191954_poster_other

 

Tratamentul de care beneficiază cei care se înscriu în program este o formă de terapie cognitiv-comportamentală, bazată pe analiza comportamentelor sexuale din trecut şi a sentimentelor, pentru a găsi strategii personalizate de prevenire a abuzurilor la adresa copiilor. Pedofilii, atât cei care au învăţat să-şi ţină în frâu atracţia pentru copii, cât şi cei cu istoric de abuz, sunt invitaţi să-şi recunoască deschis problema şi să înţeleagă diverse mecanisme care îi pot ajuta să se abţină de la tentaţia de a se apropia de copii. Aceştia învaţă, de pildă, că un contact sexual cu copii nu poate fi sub nicio formă consensual, atâta vreme cât capacitatea de judecată a copiilor nu este comparabilă cu a adulţilor. Însă chiar şi doar punerea pe masă a tendinţelor pedofile este, pentru cei care o împărtăşesc, un mare câştig psihologic, atâta timp cât, în mod normal, reprimarea acestei laturi duce la autoculpabilizare şi ură de sine.

Controversa apare însă atunci când terapeuţii au de-a face cu pedofili care au întreţinut relaţii sexuale cu copii. Legea germană nu impune medicilor şi terapeuţilor să declare la poliţie actele de pedofilie ale pacienţilor, aşa cum se întâmplă în Marea Britanie, punând mare preţ pe condifenţialitate. Însă întregul program este conceput să prevină abuzurile la adresa copiilor, asfel încât terapeuţii cred că dilema morală se soluţionează de la sine, prin faptul că programul are o miză pozitivă pentru potenţialele victime. “Un astfel de tratament poate preveni un prim abuz. Incriminarea – chiar şi în cazurile în care ar funcţiona foarte bine, însă de regulă nu funcţionează – nu poate preveni decât un al doilea abuz,” explică Anna Konrad, medic la spitalul berlinez Charite.

Până acum, peste 430 de bărbaţi s-au înscris la tratament, iar din lipsa spaţiilor, lista de aşteptare este destul de lungă. Programul a fost lansat în 2005, iar de atunci peste 5.350 de bărbaţi au apelat la el, pentru a cere sfaturi sau pentru a afla mai multe despre soluţiile terapeutice. Există chiar şi o campanie publicitară naţională, care îi încurajează pe pedofili să ceară ajutorul specialiştilor. “Nimeni nu este vinovat pentru propria înclinaţie sexuală, dar toţi suntem responsabili pentru propriul comportament,” spune unul dintre spoturile publicitare.

“Nu există, aşa cum îşi imaginează oamenii, un pedofil tipic. Cu toţii suntem diferiţi, oameni perfect normali. Singurul lucru pe care-l avem în comun este atracţia sexuală faţă de copii, pe care eu învăţ să mi-o controlez,” spune pentru BBC un bărbat de 30 de ani, absolvent de ştiinţe exacte, care participă la program. Tânărul, care nu a întreţinut până acum niciun raport sexual cu copii, recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor să-şi expună această problemă în cadrul orelor de terapie. “A fost foarte dureros. Pentru că a însemnat să cunosc o latură din mine pe care o ţinusem ascunsă, la care nu-mi plăcea deloc să mă gândesc. E dureros să accepţi că eşti pedofil. E ca şi când ai sta în faţa unei oglinzi, gândindu-te: Ce fel de monstru eşti? Dar în fond e sănătos să te priveşti în oglindă şi să spune. Sunt pedofil, dar ştiu că nu voi face nimic rău,” povesteşte tânărul.

Sursa: BBC

Puteţi citi şi:

Papa Francisc instituie un tribunal pentru cazurile de pedofilie săvârşite de preoţi ai Bisericii Catolice

VIDEO O campanie impresionantă, care arată câţi pedofili activează online în lume

Macedonia a aprobat castrarea chimică pentru pedofili


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger