Germania ar putea reveni la maşinile de scris, de teama spionilor

0

Potrivit The Guardian, politicienii germani iau în considerare resuscitarea maşinilor de scris, în cazul redactării unor documente importante, pentru a evita pericolele legate de scurgerile informaţii care, de la Julian Assange şi Edward Snowden încoace, au ţinut prima pagină a ziarelor. În urma dezvăluirilor despre operaţiunile de spionaj derulate de National Surveillance Agency (NSA) din SUA, liderul Parlamentului german a declarat într-un interviu că, împreună cu colegii săi, a luat în calcul renunţarea la folosirea emailului.

 

2012-02-09manual-typewriter-0209stock

 

Într-un interviu acordat unui canal de televiziune, Patrick Sensburg, politician creştin-democrat, a declarat că politicienii germani iau în calcul revenirea la maşinile de scris manuale. Atâta vreme cât activităţile de supraveghere şi spionaj sunt încă în desfăşurare, a mai spus Sensburg, aceasta ar fi o soluţie de contracarare a scurgerilor de informaţii.

Săptămâna trecută, Angela Merkel i-a solicitat unui angajat CIA din Germania să părăsească ţara, după ce un membru al serviciului de informaţii german a mărturisit că a transmis documente secrete către serviciul secret american. Investigaţia pornită pe marginea acestui caz sugerează că CIA ar fi încercat să obţină informaţii despre comisia de anchetă germană, deschisă pentru analizarea activităţilor de spionaj ale NSA în Germania.

Cu toate acestea, nu toţi politicienii germani sunt de acord cu revenirea la maşinile de scris şi interzicerea folosirii emailului. “Înainte să folosesc maşina de scris şi să ard documentele imediat după ce le citesc, mai bine abolesc serviciile secrete,” a spus Martina Renner, membră a unui partid de opoziţie, implicată în comisia de anchetă a misiunilor de spionaj americane. “Acest apel la folosirea maşinilor de scris manuale ne pune munca într-o lumină ridicolă,” a delcarat şi Christian Flisek, un alt membru al comisiei. “Trăim în secolul 21, când mulţi oameni comunică predominant pe căi digitale. Şi măsurile de contra-spionaj pot funcţiona eficient pe căi digitale. Ideea că-i putem proteja pe oameni de supraveghere întorcându-i la era maşinilor de scris e absurdă,” a mai spus Flisek.

Acesta nu este însă un caz singular al istoriei recente, în materie de tentative de resuscitare a vechilor tehnologii pentru a contracara spionajul. Anul trecut, guvernul rus ar fi luat măsuri similare în urma dezvăluirilor făcute de Edward Snowden. O instituţie menită să protejeze oficialii la nivel înalt ai Rusiei, a comandat 20 de maşini de scris Triumph Adler, capabile să creeze un “scris de mână” unic, care permite identificarea şi urmărirea precisă a documentelor emise.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger