Germania amana inchiderea centralelor nucleare

0

Guvernul de la Berlin a decis sa inchida ultima sursa atomica de energie in anul 2040. Durata de functionare a centralelor a fost prelungita pentru a se gasi solutii pana cand energia din surse regenerabile va putea acoperi intregul necesar al Germaniei.

Coalitia de centru-dreapta de la Berlin a convenit, recent, sa prelungeasca durata de functionare a celor 17 centrale nucleare germane cu, in medie, 12 ani, principalul argument invocat fiind nevoia unei alternative functionale pana cand sursele nepoluante si regenerative vor avea puterea sa acopere intregul necesar al Germaniei, relateaza Deutsche Welle.

Decizia a fost deja atacata de catre activistii ecologisti sau de cei care se opun energiei nucleare, care au pichetat cladirea in care se desfasurau negocierile politice. Si opozitia politica, formata din social-democrati si ecologisti, a anuntat ca va contesta decizia la Curtea Constitutionala.

In prezent, 23% din necesarul energetic al Germaniei provine din cele 17 centrale atomice. In schimbul compromisului avansat de catre putere, din castigurile de miliarde de euro pe care le vor obtine de pe urma functionarii prelungite, companiile care detin centrale nucleare vor contribui la bugetul public cu 2,3 miliarde de euro pe an la care se adauga cate 9 euro pe megawatt de origine atomica alocat dezvoltarii surselor alternative.

Conform unui raport al organizatiei Greenpeace, la aproape un deceniu de la atentatele din 11 septembrie 2001, centralele nucleare continua sa functioneze la standarde scazute de securitate anti-terorista.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger