Germania a semanat accidental porumb modificat genetic interzis in UE

5

Un soi de porumb modificat genetic – NK603 – si interzis in Uniunea Europeana a fost semanat in mod accidental pe 3.000 de hectare din sapte state din Germania, arata organizatia Greenpeace. Nu se stie clar cum a avut loc contaminarea, insa ea i-ar putea costa pe agricultorii locali milioane de euro, din moment ce culturile cu pricina trebuie distruse.

Informatia vine intr-un moment in care Comisia Europeana se pregateste sa recomande relaxarea legilor stricte din UE privind culturile modificate genetic, informeaza BBC News. Semintele pentru soiul de porumb ilegal descoperit in Germania au provenit de la o firma de langa Hamburg, iar Greenpeace spune ca autoritatile stiau de existenta acestor culturi inca din martie, insa, din cauza intarzierilor birocratice, agricultorii au fost avertizati abia acum.

„Acesta este cel mai mare scandal de pana acum cu o cultura modificata genetic din Germania”, a spus unul dintre expertii pe agricultura ai organizatiei internationale de mediu, Alexander Hissting.  In campurile afectate, pana la 0,1% din recolta este contaminat cu soiul NK603, echivalentul a 100 de plante contaminate la hectar. „Campurile vor trebui arate pana sa incolteasca porumbul – este inca posibila stoparea raspandirii necontrolate [a soiului modificat genetic]”, a declarat Stefanie Becker, purtator de cuvant al Ministerului de Mediu din Saxonia Inferioara, unul din statele afectate.

Ea spune pentru publicatia britanica ca ministerul pe care il reprezinta nu a aflat de aceasta distribuire a porumbului modificat genetic decat vinerea trecuta, contaminarea avand loc din cauza a doi saci de seminte. Nu este inca clar cum s-au amestecat semintele intre ele, adauga Becker, insa oficialul da asigurari ca NK603 nu afecteaza sanatatea oamenilor sau a animalelor.

Pana acum, UE a permis doar doua soiuri modificate genetic pe teritoriul ei – porumbul MON 810 al companiei Monsanto si o varietate de cartof cultivata pentru amidon. Tarile din UE sunt inca divizate in ceea ce priveste culturile modificate genetic. Plantari de OMG-uri in scop comercial au loc in Spania, Portugalia si Republica Ceha, insa Franta, Germania, Austria si Grecia se numara printre statele care au interzis culturile de MON 810.

Comisia Europeana revizuieste acum regulile privind culturile modificate genetic si urmeaza sa-si prezinte noile propuneri pe aceasta tema, care vor acorda statelor membre o mai mare libertate in privinta acceptarii sau interzicerii OMG-urilor, luna viitoare. Tarile vor avea mana libera in fixarea unui set propriu de reglementari tehnice in ceea ce priveste agricultura cu organisme modificate genetic, care includ si zone tampon pentru prevenirea polenizarii incrucisate – cazul din Germania. Noile reguli vor avea nevoie de aprobarea guvernelor din UE si a Parlamentului European.

In momentul de fata, culturile modificate genetic constituie inca un mare subiect de controversa. Sustinatorii lor spun ca ele ofera recolte mai bogate si o rezistenta mai mare la daunatori, cu un consum mai redus de fertilizatori si pesticide. Adeversarii OMG-urilor sustin insa ca mai este nevoie de date stiintifice in favoarea lor si ca impactul lor genetic pe termen lung asupra oamenilor si a animalelor poate fi daunator, la fel si polenizarea incrucisata cu organisme nemodificate genetic.

Foto: Flickr / mattdente

Tags:5 comentarii

  1. Pingback: Un insecticid folosit la culturile de porumb modificat genetic a poluat apele din SUA » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger