George Clooney vrea să-i expună pe cei care profită de pe urma războaielor din Africa

0

Celebrul actor american, împreună cu John Prendergast, activist american pentru drepturile omului, au lansat o campanie menită să îi expună publicului pe cei care finanţează şi au de câştigat de pe urma conflictelor armate din Africa. În cadrul proiectului, intitulat The Sentry (Santinela), vor fi investigate circuitele banilor din zonele de conflict, pentru a le oferi în cele din urmă factorilor de decizie nu doar informaţiile, ci şi uneltele necesare pentru a-i pedepsi pe cei care transformă războiul într-o afacere.

Santinela va folosi colectarea de date, cercetarea de teren şi tehnologii de analiză a informaţiei, pentru a scoate la iveală sursele de finanţare ale conflictelor şi metodele de spălare a banilor în zonele de conflict din Africa. Rezultatele vor fi publicate în cadrul unei pagini web, unde oricine poate posta anonim ponturi şi documente relevante.

Iniţiativa, lansată cu câteva zile înaintea vizitei preşedintelui Obama în Africa, apare în contextul în care, potrivit Project for the Study of the 21st Century, 2014 a însemnat creşterea cu 28% a numărului de victime în cele mai aprinse zone de conflict ale lumii. Anul trecut, în topul întunecat al ţărilor cu cel mai mare număr de morţi din motive armate, cinci ţări din zece proveneau de pe continentul african. The Sentry va analiza sitzaţia din nordul, până în centrul Africii, luând în vizor ţări precum Republica Democratică Congo, Republica Centrafricană, Sudan şi Sudanul de Sud.

Republica Democratică Congo (RDC) este una din ţările cu cele mai bogate resurse, înregistrând circa 45% din resursele globale de cobalt, circa 25% din totalul resurselor de diamante şi a zecea cea mai mare rezervă de aur din lume. Ţara are un potenţial economic uriaş, previziunile arătând în 2015 una dintre economiile cu cele mai rapide creşteri: statisticile Băncii Centrale arată o creştere estimată a PIB-ului cu 9,2%. În ciuda imensei bogăţii naturale, majoritatea ţării trăieşte într-o sărăcie abjectă. Indexul Dezvoltării Umane din 2014 poziţiona RDC pe locul 186 din 187, iar Banca pentru Dezvoltare Africană arăta că venitul pe cap de locuitor era, în 2011, mai mic decât în anii ’80. Astăzi, 71% din populaţie trăieşte în sărăcie, ratele mortalităţii în rândul mamelor şi copiilor sunt printre cele mai ridicate din lume şi doar 26% din populaţie are acces la apă potabilă.  (…)

Activităţile economice ilicite şi acaparatoare au contribuit masiv la violenţa continuă şi la instabilitatea Republicii Cetrafricane (RCA). Elitele locale şi investitorii străini au capitalizat vidurile legislative pentru activităţi de contrabandă, trafic şi control al fondurilor guvernamentale. Astfel, au profitat de instabilitatea indusă de conflict şi au obţinut fonduri şi resursele necesare finanţării violenţei armate. Efectele sunt destabilizatoare pentru RCA. Potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, peste 800.000 de persoane din populaţia de 4,7 milioane sunt în prezent izgoniţi în alte regiuni ale ţării sau refugiaţi în ţările vecine, în vreme cel mai recent raport al World Food Program notează că 1,5 milioane de oameni – 35% din populaţie – se confruntă cu lipsa siguranţei alimentare. 

În ciuda celor aproape două decenii de sancţiuni şi mandate de arestare emise de Curtea Internaţională de Justiţie, regimul de la Bashir (Sudan) rămâne pe poziţii, aparent cu capacitatea de a se autosusţine. Îşi păstrează capacitatea de a finanţa numeroase campanii violente anti-insurecţionale la periferia ţării, precum şi de a reduce la răcere nemulţumirile populaţiei din interior. Poate face toate acestea, pe de o parte, printr-o amplă reţea de entităţi şi interese care se întinde în toate sferele economiei, care se adaptează continuu la sancţiunile şi reglementările existente. Există, de asemenea, o lipsă uriaşă de informaţii publice legate de aceste reţele care generează venituri pentru regim şi ajută la administrarea acestor venituri. 

Conflictul actual din Sudanul de Sud este o competiţie între elitele naţionale pentru putere şi profit. În loc să folosească vastele resurse naturale ale ţării pentru a genera un progres istoric în ceea ce priveşte dezvoltarea ţării, elitele politice şi militare ale ţării au construit un regim cleptocratic care a acaparat şi controlat aproape toate sectoarele profitabile ale economiei. Chiar şi azi, pe fondul unei economii aproape de colaps, sume substanţiale de bani tranzitează capitala Juba. Mulţi dintre jucătorii implicaţi în conflict negociază acum poziţii mai favorabile în eventualitatea instaurării păcii şi redresării profiturilor din petrol. (…)

(Rapoartele individuale publicate preliminar de The Sentry)

 

George Clooney a mai colaborat cu John Pendergast, fost director al Consiliului Naţional American de Securitate din Africa şi fondator al Enough Project, menit să contribuie la stoparea genocidului din ţările africane. În 2010, cei doi au lucrat la Satellite Sentinel Project, în cadrul căruia imaginile din satelit şi alte informaţii obţinute din procesarea de date sunt folosite pentru a scoate la iveală atrocităţile şi corupţia din spatele conflictelor din Africa. “Pacea şi drepturile omului vor putea înregistra un progres real doar atunci când cei care beneficiază de pe urma războiului vor plăti preţul pentru nenorocirile pe care le provoacă,” a declarat actorul american, citat de The Guardian.

De asemenea, nou lansata campanie are parte de susţinerea organizaţiei Not On Our Watchpe care Clooney a co-fondat-o împreună cu actorii Brad Pitt, Matt Damon şi Don Cheadle. 

Sursa: The Guardian

Foto: Copii-soldaţi din Sudanul de Sud. Sursa: Anadolu Agency

Puteţi citi şi:

Numărul refugiaţilor din lume a depăşit 50 de milioane

De la copil-soldat, la artizan al păcii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger