Geo-jurnalismul, în sprijinul Amazonului

0

O nouă platformă de cartografiere pentru regiunea amazoniană combină elemente şi date geografice cu articole şi ştiri din media, care vorbesc despre zonele unde se fac despăduriri, despre incendii, arii protejate sau concesiuni teritoriale pentru exploatări de gaze.

 

 

Proiectul se numeşte InfoAmazonia.org şi a fost dezvoltat de către o organizaţie non-profit braziliană, specializată în ştiri din domeniul mediului. Scopul proiectului este de a informa publicul şi jurnaliştii din toată lumea despre pericolele care ameninţă cea mai mare pădure tropicală a planetei. Site-ul permite acţiuni de tip upload şi download pentru ştiri, materiale, date despre bazinul Amazon, bazându-se şi pe implicarea celor care vor folosi aplicaţia, care să ajute la extinderea ariei de informaţie.

„Este o mare nevoie în prezent de surse deschise de informare. Sunt multe instituţii şi ONG-uri care au adunat date despre regiunea amazoniană, timp de mulţi ani, dar nu au pus aceste date la dispoziţia publicului. Acest proiect exact asta oferă: o platformă prin care se pot împărtăşi aceste date, împreună cu statistici sau informaţii oferite direct de către guvernul brazilian sau de către sateliţii NASA – spre exemplu, cum ar fi în cazul unor incendii de pădure”, explică creatorul InfoAmazonia, Gustavo Faleiros. Directorul executiv al Internews’ Earth Journalism Network, James Fahn, speră că acest proiect să se extindă şi în alte zone ale lumii, multe aflate în situaţie similară Amazonului.

 

Sursa şi foto: Mongabay News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger