Geo-ingineria ar putea amîna încălzirea globală

0

 

Săptămîna aceasta,60 de experți se vor întîlni în Peru pentru a discuta cea mai nouă și mai controversată metodă de a opri încălzirea globală: geo-ingineria.

Hadley Centre for Climate Prediction and Research a anunțat cu 18 luni în urmă că pînă în 2060 temperatura globală medie va crește cu 4 grade C. Această creștere va produce catastrofe în care vor muri miliarde de oameni.
Reacțiile la predicție sunt de două feluri: scepticismul, pînă la negare, al conservatorilor și romantismul stîngiștilor eco, care se opun apocalipsei sortînd gunoiul pe culori, plantînd copaci (lăudabil, dar insuficient) sau propunînd întoarcerea la vremurile pastorale dinaintea industrializării.

Abordarea geo-ingineriei presupune proiecte uriașe, care ar necesita eforturi colective globale.  Printre măsurile propuse de geo-ingineri sunt eliberarea dioxidului sulfuric în atmosferă pentru a reflecta razele soarelui, îngroșarea norilor marini de joasă altitudine prin pulverizarea apei de mare (tot pentru reflectarea razelor de soare), pictarea acoperișurilor și drumurilor (toate acoperișurile și toate drumurile din lume!) în alb, înlăturarea dioxidului de carbon din atmosferă și încetinirea acidificării oceanelor.

Întîlnirea experților a fost întîmpinată cu adversitate de cîteva organizații ecologiste (unele cunoscute, precum Friends of the Earth International, dar majoritatea obscure, cum e organizația moldovenească Terra-1530) care avertizează asupra faptului că știm prea puține în acest moment ca să putem acționa la o scară atît de mare. Efectele măsurilor globale s-ar putea dovedi mai periculoase decît ne așteptăm.  Geo-inginerii spun că riscul mai mare e să ne blocăm în pasivitate și să încercăm să oprim dezastrul cu cîrpeli nesemnificative.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger