Genocid în Amazon: Cel mai ameninţat trib din lume

0

Companiile care exploatează lemnul în pădurea tropicală braziliană au fost acuzaţi de organizaţiile pentru drepturile omului că folosesc pistolari pentru a nimici tribul Awá. Acesta numără doar 355 de suflete şi este unul din singurele două triburi de vânători-culegători rămase în Amazon. Organizaţia Survival International, care militează pentru conservarea triburilor ameninţate cu dispariţia, a lansat o campanie pentru stoparea a ceea ce un judecător a numit genocid.

Potrivit organizaţiei mai sus amintite, Awá este în momentul de faţă cel mai ameninţat trib din lume, membrii săi fiind asaltaţi de pistolari (pistoleros), tăietori de lemne şi fermieri colonizatori ostili, scrie The Guardian. Situaţia lor este cu atât mai grea cu cât peste 100 dintre ei nu au avut niciun contact cu lumea exterioară.

Teritoriul lor este invadat constant de oameni care îşi ridică aşezări ilegale şi ferme de vite, iar pistolarii îi vânează pe indigenii care stau în calea acaparării de pământuri, situaţie descrisă de tribul Awá şi catalogată de judecătorul brazilian José Carlos do Vale Madeira drept “un adevărat genocid”. Actviştii pentru drepturile omului spun că s-a ajuns într-un punct critic în care este nevoie de o acţiune guvernmantală imediată pentru stoparea tăierilor ilegale şi salvarea tribului.

Săptămana aceasta, Survital International va lansa o campanie menită să sublinieze prigoana indigenilor Awá, initiaţivă susţinută de Colin Firth, deţinător al premiului Oscar. Într-un clip video ce urmează să fie lansat miercurea viitoare, actorul din The King’s Speech va cere guvernului brazilian să adopte măsuri rapide pentru protecţia tribului, îndemnând ministerul justiţiei să trimita forţe de ordine pentru a a-i alunga pe tăietorii ilegali de lemne.

Aflaţi mai multe amănunte pe The Guardian, aici si aici.

Foto: Youtube


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger