Geniile de azi sunt mai în vârstă

0

Einstein spunea că ”cine nu va reuși să facă o descoperire științifică majoră până la vârsta de 30 de ani nu va reuși niciodată”. S-ar părea că lucrurile s-au schimbat drastic de atunci, cercetătorii susținând că în zilele noastre vârsta afirmării pentru fizicieni și alți oameni de știință fiind de 48 de ani.

La studiul care demonstrează această schimbare au fost analizați 525 de Premii Nobel acordate în fizică, medicină și chimie, începând din 1901 și până în 2008. Au fost comparate vârstele de vârf ale creativității, iar rezultatele au arătat că înainte de 1905, atingerea unor performanțe maxime înaintea vârstei de 30 de ani era un element des întâlnit și că două treimi din laureați aveau până în 40 de ani. În zilele noastre însă, acesta a devenit un fenomen destul de rar întâlnit, vârsta descopririlor crescând considerabil. Până în anii 2000, descoperirile majore înainte de 30 de ani au devenit excepții rarissime și doar 19% din marile realizări aveau loc înainte ca fizicienii să împlinească 40 de ani.

”Imaginea tânărului om de știință genial, care face descoperiri revoluționare este astăzi din ce în ce mai demodată, cel puțin în aceste trei discipline,” spun autorii cercetării, completând că ”Astăzi, vârsta medie la care fizicienii își realizează cercetările aducătoare de Nobel este de 48 de ani.”

Motivele acestei schimbări au legătură, în primul rând, cu perioada de învățare prin care un fizician trebuie azi să treacă pentru a face o descoperire revoluționară. De asemenea, un alt factor este legat de natura a ceea ce este azi considerată descoperire revoluționară.

 

Sursa: MSNBC

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger