Rezultatele unei ample cercetări arată, deși speranța de viață a crescut seminificativ, adulții din ziua de azi sunt mai puțin sănătoși, în ceea ce privește metabolismul, decât omologii lor din trecut. Studiul, realizat în Olanda, arată că expunerea la riscul de boli cardiovasculare este mult mai mare astăzi.
În cadrul cercetării, au fost analizate date provenind de la 6.000 de persoane, pe un interval foarte extins: primele analize au fost realizate în 1987, urmate de verificări după 6, 11, respectiv 16 ani. Au fost luați în calcul factorii de risc reprezentați de masa corporală, tensiunea arterială și nivelul de colesterol. Subiecții au fost împărțiți în grupuri generaționale – de 20, 30, 40, respectiv 50 de ani -, iar miza era observarea diferențelor între generații în ceea ce privește riscul de îmbolnăvire, având în vedere diferențele intervenite la fiecare prag de vârstă.
Rezultatele arată că, odată cu vârstă, în cele mai multe cazuri crește numărul persoanelor supraponderale sau obeze și al celor cu hipertensiune arterială. Concluzia principală este că generațiile mai tinere sunt expuse mult mai mult la aceste riscuri decât cei născuți cu 10-20 de ani înaintea lor. De asemenea, specialiștii avertizează că această tendință se va accentua pentru copiii de azi. Dacă la începutul studiului, 40% dintre bărbații-subiecți aflați în jurul vârstei de 30 de ani erau supraponderali, 11 ani mai târziu, procentul acestora crescuse la 52. În ceea ce privește femeile, s-a constatat o dublare a numărului de persoane obeze la interval de 10 ani, însă doar în ultima perioadă studiată.
Printre celelalte rezultate ale cercetării, se numără:
- La fiecare generație, s-au constatat schimbări semnificative în ceea ce privește numărul persoanelor afectate de hipertensiune arterială, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților.
- În cazul bărbaților, o dată la circa 3-4 generații, au fost observate creșteri ale riscului de îmbolnăvire cu diabet.
Printre cele mai periculoase modificări la nivelul sănătății diferitelor generații se află creșterea semnificativă a obezității în rândul tinerlor, ceea ce ar presupune o echivalare îngrijorătoare: de pildă, o femeie de 40 de ani din noile generații va avea o stare comparabilă cu cea a unei femei de 55 de ani din generațiile mai vechi. Totodată, vestea bună este că în țările cu venituri ridicate, numărul fumătorilor a scăzut sensibil, ceea ce presupune o scădere a numărului de boli aferente și totodată creșterea speranței de viață. Cu toate acestea, obezitatea temperează entuziasmul, iar această creștere va fi încetinită de rata mare a persoanelor afectate.
Sursa: Eurekalert
Foto: Fabandfru.com