Europa riscă să-şi submineze viziunea privind dezvoltarea durabilă şi un viitor fără carbon dacă nu închide uşile exploatărilor de gaze de şist, arată un raport al organizaţiei Friends of the Earth. Gazele neconvenţionale ar putea bloca Europa într-o dependenţă continuă de combustibili fosili, în dauna energiilor regenerabile, eficienţei energetice şi reducerii semnificate a emisiilor de carbon.
Tot mai multe dovezi arată că fracturarea hidraulică, metoda prin care sunt exploatate aceste resurse, este fără dubii o metodă riscantă care amenință sănătatea oamenilor și mediul înconjurător. Riscul ridicat de contaminare a apei și riscul de poluare a aerului cu diferite substanțe chimice sunt recunoscute într-un raport recent al Comisiei Europene.
“Combustibilii fosili precum gazele de șist sunt neconvenționale și nedorite – amenință sănătatea oamenilor din comunitățile locale, dar și mediul. De asemenea, amenință să blocheze Europa într-o dependență de combustibili fosili, subminând dezvoltarea energiilor regenrabile, eficienței energetice și viitorul fără carbon”, spune Antoine Simon, reprezentant al Friends of the Earth Europe.
Impactul asupra mediului al gazelor de șist și altor combustibili neconvenționali nu este luat în serios în dezbaterea privind viitorul energetic al Europei și se bazează pe tehnologii înca experimentale precum captarea și stocarea carbonului și pe goluri legislative pentru a le face atractive pentru investitori și decidenți, se arată în raport.
Opoziția locală față de explorarea gazelor de șist continuă în Europa, astăzi fiind declarată ziua internațională de luptă împotriva fracturării hidraulice. Interdicții de fracturare hidraulică există deja în Franța și Bulgaria și există moratorii în regiuni din Germania, Cehia și Olanda.
“Comunitățile îngrijorate și organizațiile din Europa iau măsuri împotriva exploatărilor gazelor de șist. Oamenii văd ce se întâmplă în SUA și nu vor să vadă aceleași experimente periculoase asupra mediului și sănătății în Europa”, a mai spus Antoine Simon.
Organizația Friends of the Earth derulează campanii în Europa în vederea suspendării activităților curente, retragerii permiselor și interzicerea noilor proiecte de exploatare.
Foto: Asociația Vira