Gay Pride în Turcia, sub jeturi de apă şi gloanţe de cauciuc. În mijlocul ostilităţilor, a apărut un curcubeu

1

Participanţii la cea de-a 13-a paradă anuală LGBTI Pride din Istanbul au fost împiedicaţi de forţele de ordine să manifeste în pace pe străzile oraşului. Potrivit Euronews, poliţia a folosit tunurile de apă asupra oamenilor şi a tras în ei cu gloanţe de cauciuc, pentru a-i împrăştia. Surse media susţin că marşul a fost oprit dinainte de a începe efectiv din cauza faptului că mulţimea adunată a vociferat împotriva preşedintelui conservator al Turciei, Tayyip Erdogan.

 

 

Tot potrivit Euronews, poliţia ar fi arestat cel puţin cinci participanţi la paradă. Jurnalişti care fotografiau evenimentul susţin că ar fi fost uşor agresaţi de un grup de civili care păreau a fi “naţionalişti şi islamişti”. Conform AFP, poliţia nu ar fi intervenit să aplaneze incidentul. Reacţia poliţiei nu a fost pe placul tuturor trecătorilor: “Oamenii aceştia nu vor altceva decât un statut. Nu aruncă pietre şi nici cocteiluri Molotov. Dar vedeţi cum răspunde poliţia… Aşa este Turcia din ziua de azi. Numai puţin să îţi ceri drepturile şi uite ce primeşti!”, a comentat un trecător.

Martorii oculari au declarat că poliţia avea intenţia clară de a opri mulţimea să se adune în apropierea Pieţei Taksim, un spaţiu simbolic al turcilor, unde, în 2013, o serie de manifestaţii au avut loc. Ulterior acestora, adunările în această piaţă sau în apropierea ei au fost interzise prin lege. Populaţia conservatoare a Turciei, marcată de homofobie, nu a reacţionat faţă de violenţele poliţiei asupra participanţilor la Gay Pride-ul de duminică din Istanbul.

 

 

În toiul bombardării cu jeturi de apă a participanţilor la paradă de către poliţie un fapt interesant a atras atenţia unei camere foto şi, foarte repede, poza a devenit virală: jeturile de apă au creat, la un moment dat, accidental, nu intenţionat, un curcubeu. Simbolic.

 

 

Surse şi foto: Euronews, AFP, Reuters, Imgur

Video: Euronews

 

Puteţi citi şi:

FOTO “Normalitate” versus “Diversitate”, faza pe Bucureşti


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger