Gay în România: agresat de vecini sau bodyguarzi, sub ochii impasibili ai poliției

18

Unul dintre cel mai des și mai absurd invocate argumente în polemicile privind drepturile gay-ilor sună cam așa: ”De ce e nevoie de atâta mediatizare pentru minoritatea asta? Ce, noi, heterosexualii, ieșim la paradă?”. Un răspuns care să justifice nevoia de informare și educare a societății ar putea fi o simplă listă de agresiuni la care sunt supuse persoanele gay în România, tocmai în virtutea orientării sexuale. Fie că e vorba de simpli vecini ultragiați de intimitatea celorlalți, de bodyguarzi ce administrează șuturi fetelor care se sărută, de persoane care nu întârzie să scoată de la naftalină salutul legionar sau, cel mai trist, de forțele legii, care închid ochii în fața abuzurilor pe care ar trebui să le pedepsească, lista e lungă și deschisă.

 

Flashmob împotriva atacurilor homofobe şi a pasivităţii autorităţilor statului, București, noiembrie 2012. Foto: Vlad Petri

de Roxana Bucată

 

Am stat de vorbă cu Iustina Ionescu, avocat din partea Asociației ACCEPT, despre homofobie, discriminare și ineficiența legii în România când vine vorba de astfel de probleme, care îi determină pe unii, mai curajoși, să meargă până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

 

Cu ce fel de cazuri de agresiune asupra minorităților sexuale din România ați avut de-a face în ultimii ani?

Dintre cazurile care au ajuns în atenția Asociației ACCEPT în ultimii ani pot enumera:

– Un tânăr gay agresat într-un club a mers la poliție unde polițiștii l-au amenințat, înjurat și lovit pentru că a fost perceput ca fiind gay.
– Două lesbiene care s-au sărutat și au dansat împreună într-un club au fost scoase afară în șuturi de către bodyguarzi.
– Un grup de tineri care a participat la un eveniment cultural cu tematică gay a fost atacat și bătut în stradă în preajma facultății în care a avut loc evenimentul.
– Amenințările de tip “Moarte homosexualilor” și folosirea salutului legionar în cadrul unei contramanifestații la un alt eveniment cultural.
– Un tânăr gay bătut și urmărit pe stradă, amenințat de un bărbat pe care l-a cunoscut la un club de sport.
– Un tânăr care a fost amenințat și lovit de un vecin pentru că este gay.
– 6 tineri care se întorceau de la marșul gay în 2006 au fost atacați în vagonul de metrou de un grup de tineri care i-au bătut, le-au adresat cuvinte jignitoare și amenințări.
– Un tânăr gay deținut în închisoare pentru o infracțiune de drept comun a fost supus agresiunilor sexuale și discriminării din partea celorlalți deținuți din celulă, fără ca instituția să intervină și să-l protejeze.

 

Marș al Noii Drepte împotriva homosexualilor. Foto: Extemisti.blogspot.com

 

Cine sunt agresorii în aceste cazuri?

Într-unul dintre cazuri a fost vorba despre polițiști, adică tocmai cei care sunt chemați să apere persoana împotriva violențelor unor nelegiuiți. Dorim să credem că este un caz excepțional, având în vedere că homosexualii, ca cetățeni ai acestei țări, trebuie să poată avea încredere să ceară apărarea poliției împotriva acțiunilor homofobe și nu să se întrebe de două ori dacă doresc să treacă prin și mai multă umilire și discriminare la poliție.

Bărbații care sunt asociați anumitor grupuri sau organizații cu agendă homofobă au urmărit și atacat persoanele care au participat la diferite evenimente culturale asociate cu homosexualitatea.

Bodyguarzii de la cluburi au fost, de asemenea, agresori împotriva homosexualilor sau lesbienelor care își manifestau afecțiunea în public față de o persoană de același sex.

Vecini sau cunoscuți care manifestă o ură deosebită împotriva homosexualilor și află că o persoană este gay.

În ce măsură sunt aceștia pedepsiți?

Nu toată lumea este dispusă să își asume susținerea unei plângeri penale până la capăt. Principalul motiv este că nu au încredere în justiție sau că procesul penal durează foarte mult. Și acesta nu cred că este un motiv special care derivă din statutul de minoritate sexuală, ci e un sentiment pe care orice român îl are față de justiția din România.

ACCEPT a întrebat poliția, procuratura, CSM și Ministerul de Justiție dacă au date statistice despre infracțiunile motivate de ură împotriva homosexualilor. Răspunsul lor a fost că nu colectează astfel de date. Deci nu putem da exemple de cazuri în care agresorii care acționau din cauza homofobiei au fost pedepsiți.

În două dintre cazurile cu care am mers mai departe, rezultatul a fost mai mult decât nesatisfăcător:

1. În cazul Metrou 2006, după cinci ani de la depunerea plângerii, cazul a fost închis fără niciun rezultat. Motivul a fost că s-a împlinit termenului de prescripție. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru această situație, deși în primul an dosarul a fost mutat de la o secție de poliție la alta, taman în perioada în care se puteau face investigații importante pentru a identifica și găsi agresorii. În opinia noastră, poliția a așteptat cu mâinile în sân să se îndeplinească termenul pentru a închide dosarul. Pentru aceste motive am făcut plângere la CEDO și de curând dosarul a fost comunicat guvernului, care este așteptat să răspundă la reclamațiile noastre.

2. Într-un caz din iulie 2011, în care polițiștii au agresat, hărțuit și înjurat un tânăr chiar în curtea unei secții de poliție, doar pentru că a fost perceput ca fiind gay, nici până în prezent poliția și procuratura nu au dat o soluție în dosar prin care să spună măcar dacă este cineva responsabil pentru încălcarea legii sau nu. Am atacat la judecătorie modul parchetului de a tergiversa soluționarea dosarului, dar ni s-a răspuns practic că în România, dacă ești victima unei fapte penale și faci plângere la poliție, trebuie să stai cuminte să aștepți până când vor dori polițiștii sau procurorii să îți dea o soluție. Nu putem fi de acord cu o astfel de hotărâre, așa că suntem în recurs la tribunal.

 

“Rasismul, sexismul şi homofobia nu sunt permise în această facultate” – protest la S.N.S.P.A împotriva atacurilor homofobe, București, noiembrie 2012. Foto: Vlad Petri

 

În ce măsură legislația protejează minoritățile sexuale din România?

Și în acest domeniu în România, “€œcu teoria stăm bine, practica ne omoară”. Legislația sancționează discriminarea pe criteriul orientării sexuale cu sancțiuni contravenționale, penale sau civile, după caz. Autoritățile sunt insensibile la problemele cu care se confruntă persoanele LGBT expuse discriminării și homofobiei.€“ Sunt chestiuni simple, de tipul comunicării documentelor la adresa indicată, și nu acasă, unde vecinii pot deschide corespondența și află că au un vecin gay sau unde părinții nu cunosc că au o fiică lesbiană. Din lipsă de cazuri soluționate și din lipsă de programe, nu putem decât să tragem concluzia că fie autoritățile nu știu cum să își facă datoria, fie nu doresc să își facă datoria când vine vorba despre oprirea sau sancționarea urii împotriva homosexualilor. De exemplu, în cazul atacului homofob de la Muzeul Țăranului Român, forțele de ordine nu au intervenit, deși era vorba despre o contramanifestație care avea loc în aceeași sală cu o adunare publică organizată. Or, acest lucru este pur și simplu ilegal și forțele de ordine au obligația legală să intervină. Nici nu mai vorbesc despre salutul legionar sau sloganurile care conțineau amenințări cu moartea.

Dacă ar fi să acceptăm că autoritățile nu au avut ocazia să se familiarizeze până în prezent cu legea antidiscriminare adoptată cu 13 ani în urmă, atunci ar fi cazul să se intervină imediat prin organizarea de informări și instruiri la nivelul tuturor angajaților din sectorul public. Trainingurile pe care Asociația ACCEPT le poate organiza nu sunt decât o picătură într-un ocean. Și dacă vrem să difuzăm un film artistic suntem boicotați. Dacă cerem să organizăm sesiuni de informare în școli, suntem refuzați etc. Este foarte greu de înțeles de unde vine această frică -€“ nimeni nu a devenit homosexual uitându-se la un film sau purtând o conversație despre drepturile legale ale unei minorități sexuale. Dacă ești homosexual, ești homosexual și vei rămâne așa, oricât de mult s-ar opune cei din jur sau tu însuți față de propria identitate sexuală.

 

Banner discriminatoriu amplasat de Asociaţia Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi şi Alianţa Familiilor din România în București, desființate ulterior de primarul Onțanu. Foto: B365

 

În câte astfel de cazuri sunteți implicați?

ACCEPT este o organizație relativ mică și cu puține resurse, așa că nu putem susține prea multe cazuri. În prezent, pe această temă avem în derulare două cazuri la CEDO, un caz la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, două cazuri penale la organele judiciare și un caz câștigat la instanța civilă -€“ în care s-au acordat 10.000 de euro daune morale pentru neacordarea asistenței medicale în penitenciar în cazul unui tânăr gay supus agresiunilor sexuale și discriminării din partea celorlalți deținuți. În rest, susținem alte cazuri pe alte teme.

Cum vă explicați faptul că discriminarea pe criterii sexuale ia forme atât de agresive în România anului 2013?

Cred că este rezultatul mai multor ani în care autoritățile nu au făcut nimic pentru a educa și informa cu privire la nediscriminare, orientare sexuală, sexualitate și drepturile omului în general. Nu avem educație sexuală în școală. Liderii de opinie cu expunere mediatică au promovat și promovează nestingheriți atitudini homofobe și discriminatorii împotriva homosexualilor. Iar asta se întâmplă pe fondul unei societăți în care spiritul critic și spiritul civic nu sunt dezvoltate. În plus, în ultima vreme, au devenit din ce în ce mai vocale diferite grupuri și organizații care folosesc un discurs homofob, naționalist, de tip fundamentalist. Fiecare are dreptul să își exprime opinia desigur, dar să nu ne amenințe cu moartea, să nu incite la ură împotriva noastră sau să ne atace pe stradă.


18 comentarii

 1. Daca sunteti atat de prosti incercati macar sa nu faceti asta atat de evident.
  Cum sa puneti ICOANA MAICII DOMNULUI langa pancarde ce apara homosexualitatea?
  Este un pacat FOARTE MARE sa fi gay/lesbiana! FOARTE FOARTE FOARTE MARE!
  In loc sa ajutati tinerii sa aleaga calea cea dreapta, voi ii sustineti?!?!?
  Numarul gaylor creste exagerat de mult in ultima perioada, datorita voua si celor care spun ca nu au nimic cu homosexualii. Pai, ar fi trebuit sa aveti, ca acum nu prea mai erau!
  Parerea mea e ca acesti indivizi trebuie scosi din orice grup si marginalizati, uitati de oamenii normnali. Sunt posedati.
  Am ajuns sa scriem si sa ne plangem, noi oamenii buni, normali, de soarta gaylor. Nu credeti ca trebuie facut caz pe soarta amaratilor din strada, copiilor orfani care cersesc obligati, sau chiar mai rau, copiilor care sufera de boli grave?
  Nu sustin violenta fizica, dar sustin in continuare excluderea gaylor din societate si normalitate.
  Va recomand sa faceti o exorcizare, o sa va ajute sa ganditi LIMPEDE, nu prost si diavolesc.

  • Captain Planet on

   Stimata Andreea, icoana respectiva este afisata intr-un mars al Noii Drepte, dupa cum se arata si in explicatia foto, miscare care organizeaza constant proteste IMPOTRIVA persoanelor gay.

  • Andreea, sunt socata ca in anul 2013 in Romania inca mai exista oameni cu mentalitati ca tine… Cum crezi ca ar fi povestea daca rolurile s-ar schimba? Daca a fi ateu si homosexual ar fi ceva normal, iar crestinismul si atractia fata de persoane de acelasi sex ar fi brusc marginalizata? Ar fi oare justificat sa te ardem pe rug in piata publica? sa te marginalizam? sa nu iti oferim locuri de munca? sa te agresam la piata, la magazin, in metrou? … Ei bine, noi nu iti batem la usa promovand nici ateismul, nici homosexualitatea. Fiecare isi vede de treaba lui… Tot ceea ce ne dorim este sa fim lasati sa traim fara teama ca vom fi agresati pe strada sau discriminati la locul de munca.

   Lumea ar fi un loc mult mai bun daca fiecare si-ar pastra orientarea sexuala si religia in propriul dormitor. Nu crezi?

   “Cum sa puneti ICOANA MAICII DOMNULUI langa pancarde ce apara homosexualitatea?”
   Andreea, cum poti pune icoana maicii domului (simbol al smereniei si al iubirii aproapelui) intr-un mars xenofob, rasist, care promoveaza violenta si discriminarea?

   “In loc sa ajutati tinerii sa aleaga calea cea dreapta, voi ii sustineti?!?!?”
   Care e calea asta cea dreapta? Cea care promoveaza minciuna, superficialitatea, incultura, spiritul de turma? Cea care ti se impune mai mult sau mai putin fortat, sustinand ca este adevarul absolut, fara a-ti prezenta vreo dovada, si tine mortis sa denigreze stiinta si toate dovezile aduse de aceasta de-a lungul timpului? Cea in care conform bibliei femeia trebuie sa fie supusa barbatului, sa stea la cratita, sa toarne cat mai multi copii(chiar daca nu are cu ce sa-i hraneasca, cea in care se promoveaza violenta in familie(daca femeia nu-i este supusa barbatului)?

   “Am ajuns sa scriem si sa ne plangem, noi oamenii buni, normali, de soarta gaylor. Nu credeti ca trebuie facut caz pe soarta amaratilor din strada, copiilor orfani care cersesc obligati, sau chiar mai rau, copiilor care sufera de boli grave?”
   Nu-i chiar asa draga mea Andreea. Noi promovam toleranta, noi militam pentru construirea de spitale, noi incurajam educatia, noi consideram ca fondurile alocate pentru Catedrala minunata ar putea sa hraneasca ceva copii orfani(care poate ar fi mai putini daca tu nu ai spune ca avprtul este diavolesc), ar putea sustine spitalele deja existente si chiar construi altele noi(in care sa ducem copii grav bolnavi)…

   “Va recomand sa faceti o exorcizare, o sa va ajute sa ganditi LIMPEDE, nu prost si diavolesc.”
   Mereu am crezut ca biblia te incurajeaza spre toleranta, iubirea aproapelui. Te sfatuieste sa-ti vezi de treaba ta, fara sa-ti bagi nasul in treburile vecinilor… dar poate ca gresesc… pana la urma cine sunt eu? doar o ignoranta care e anormala si are nevoie de exorcizare…

  • Doamna (sau domnisoara) Andreea: numarul gay-lor nu creste exagerat de mult in ultima perioada, ci mai degraba dumneavoastra aflati ca de fapt foarte multe persoane sunt gay decat v-ati imaginat voi astia igornantii pana acum. si sa stiti ca de fapt este si mai mare numarul persoanelor gay de fapt, decat vas imaginati voi! iar parerea mea este ca tu ar trebui sa fi scoasa in plin centrul capitalei, dezbracata, biciuita si batuta cu pietre dupa care impuscata in cap pentru simplul motiv ca faci umbra pamantului degeaba si esti mai proasta decat prevede legea,

  • Femeie pe nume Andreea, îmi imaginez că îți va fi greu să citești și să și înțelegi ce scriu, având în vedere efortul pe care îl depui zilnic respirând, dar vreau să îți dai puțin silința.
   1. Acea poza la care te referi este cu Noua Dreapta, un grup format din indivizi ca tine, proști și insistenți. Stai liniștită, nu cred că vei vedea grupuri religioase care susțin homosexualitatea, cu atât mai puțin ortodoxe.
   2. Exorcizarea, deși poate pentru unii este un hobby distractiv, este o prostie, ca multe alte invenții ale cultelor religioase de-a lungul secolelor. A exorciza pe cineva înseamnă a face ceva împotriva voinței lor, fiind echivalentul torturii.
   3. Încearcă să discuți normal cu o persoană gay înainte de a judeca. Cum probabil că te-ai născut cu un cromozon în plus și nu te poți abține din a spune astfel de prostii, la fel și alte persoane s-au născut gay și nu este vina lor sau al altcuiva pentru că au o orientare sexuală diferită de a ta sau a mea.
   Viața e prea scurtă ca să te agiți atâta pentru ce fac alte persoane. Învață să spui: „Ce p***a mea mă agit atâta” și o să duci o viață mai liniștită.

   • cred ca Andreea este a huge troll, caci pur si simplu ma depaseste sa diger faptul ca cineva ar putea sa ,,gandeasca” & debiteze asemenea aberatii enorme

  • Andreea: Iti recomand sa-ti cumperi un creier. Al tau e spalat. Ca sa nu zic chiar defect!

   fdhdhfhf: sunt oameni normali, ca si cei heterosexuali. eu i-as alunga pe toti cei de sub geamul meu daca ar face galagie, nu din cauza orientarii lor sexuale. Incuiatule!

  • BRAVO Andreea, ai perfecta dreptate!!!
   In Romania toate jigodiile, toti anormalii din accident se strang ca sa profite de degringolada din tot sistemul. Pederasti, transexuali dezaxati care se mandresc cu sani de femeie si scula, pedofili!!! Pentru ca isi permit! Se dau drept binefacatori, umanitaristi si tot ce fac e sa profite de copii saraci, de persoanele defavorizate cu statulul lor financiar ca sa si-o dea-n c.ur.
   Isi permit, ca-s animale fara de Bunul Dumnezeu, si-au intors dosul spre Satana si Illuminati iar acum propovaduiesc pieirea propriei desertaciuni.
   Atei care isi zic ca ei sunt propriul dumnezeu si ca doar placerea animalica conteaza in viata, ca nu este nimic altceva dupa.
   Nu mi a venit sa cred cand dezaxatul ala de Gert Hekma, un olandez sinistru plin de dracisme, un homosexual de cea mai infecta speta venise in Facultatea de Sociologie din Bucuresti ca sa zica prelegeri pro-pedofilie!!! PEO-PEDOFILIE!!! Asa au ajuns ateii astia din Sodoma, sa vina pe pamantul sfant romanesc si sa propovaduieasca coruperea copilului, distrugerea familiei, asa vor sa faca dragi romani, sa ne distruga familiile, sa ne dam tot in dos si sa luam fata de la Dreapta Lumina Dumnezeiasca, sa ne ducem toti pe pustia pacatului!!!!
   Uitati mizerie http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/profu-de-pedofilie-un-apologet-al-pedofiliei-sustine-la-bucuresti-o-conferinta-la-invitatia-organizatiei-minoritatilor-sexuale-accept/

 2. bai, daca tot sunteti gay, de ce trebuie eu sa stie lumea ca voi va acuplati cum va acuplati voi ? chiar ma doare in cot de voi… da’ nu-mi veniti sub geamul meu

 3. Andreea draga tu vorbesti despre normalitate, dar habar n-ai ce este aia. Mintea ti-e afumata probabil de religie, care zice ca singura normalitate ar fi aia ce ti-o zice nenea popa. Ma amuza ironic persoane de genul asta. Si uite-asa Romania merge inapoi, in loc s-o ia inainte…

 4. M-am săturat de atâtea articole PRO-homosexualitate. Efectiv oriunde dau click prin presa virtuală ro numai așa ceva găsesc. Lezbiene emancipate și homosexuali emasculați care fac paradă cu dezaxarea. În culorile CURcubeului, uneioși și spandexați mulat, plus baloane la nădragi, de parcă asta e normalitate. De parcă vreau să știu că ei și-o dau cu patimă și nesaț la ochiul maro. Superb!
  Cum eu nu-mi scot ciocănelul lângă piulița iubitei în public, frecându-mă de ea cu spor alunecos, am pretenția ca nici pe alții să nu-i văd. E de bun simț, etică, cei 7 ani de acasă. Mai ales dacă sunt și doi bărboși languroși sau două așa-zise femei cu față de bărbat punkist, pline de tatuaje, inele și Dumnezeu-ferește ce alte porcării ce le pervertește trupul. Că mintea le e demult plecată.
  Da, în dormitor puteți să asudați cât vreți ca prințesei maronii sau bărbate frecate între foarfecele focoloacelor, dar NU în public!!!
  Puțin respect, anormalilor!!!!!

 5. mai mihai religia nu inseamna sa asculti de popa sau de papa sau de clerici in general religia sau mai degraba credinta inseamna sa asculti de dumnezeu si el spune ca ce fac homosexualii este gresit este pacat.daca tu crezi ca nu este pacat si ca ar trebui sa fim deschisi la minte cum spuneti voi in general,asta inseamna sa nu ascultam de dumnezeu.intelegi lucrul
  asta

 6. mama natura nu ne-a nascut plini de ura LoooooooooooooooooooooooooL
  nu te nasti gay, alegi, devii, esti fortat, e cu totul altceva
  dar, la asa lume in delir, homosexualii sunt mai importanti decat orfanii
  ca va place, ca nu va place, credeti , nu credeti, nu conteaza, sunteti satanisti by default si nici macar nu realizati. andreea stai chill, hai in amsterdam oleaca

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger