Gaura din stratul de ozon e mai extinsă decât America de Nord

0

Anul trecut, pe vremea asta, comunitatea științifică sărbătorea, pentru prima oară în 35 de ani, regenerarea stratului de ozon. De curând însă, s-a observat că suprafața acesteia s-a extins, depășind ca întindere continentul nord-american și apropiindu-se de recordul stabilit în 2006.

Legislația actuală și restricțiile de folosire a unor substanțe chimice cu efect asupra stratului de ozon au funcționat pentru o bună perioadă, însă depozitele chimice rămân în continuare concentrate în jurul polilor, pe durata primăverii și a verii. Acum, când în Antarctica este vară, gaura din stratul de ozon a început din nou să se extindă, ajungând la circa 25,6 milioane de kilometri pătrați, aproape de recordul de circa 27 de milioane de kilometri pătrați, atins în urmă cu 9 ani. În septembrie 2006, s-a înregistrat cea mai extinsă gaură din stratul de ozon, din istoria consemnată.

Potrivit cercetătorilor, responsabili de redimensionarea actuală ar fi curenții neobișnuiți de aer cald prezenți acum la Polul Sud. Fenomenul rarefierii a fost înregistrat începând cu anii 70,  fiind asociat cu folosirea clorofluorocarbonilor, care eliberau clor şi brom, substanţe care distrug moleculele de ozon din aer. Odată cu semnalele de alarmă trase de oamenii de ştiinţă, mai multe ţări au semnat în 1987 un tratat pentru reducerea folosirii  clorofluorocarbonului, astfel încât, la decenii distanţă, se înregistrează o scădere a clorului şi a bromului la altitudini cuprinse între 50.000 şi 80.000 de metri.

Potrivit estimărilor specialiştilor, dacă nu s-ar fi luat măsuri pentru eliminarea acestor substanţe, până în 2030 s-ar fi înregistrat în lume un plus de circa două milioane de cazuri de cancer al pielii. În prezent, rapoartele indică faptul că, dacă se continuă aplicarea măsurilor pentru conservarea stratului de ozon, gaura ar putea dispăra cel mai devreme în 2040. Dacă la sol, ozonul este dăunător – fiind principalul ”ingredient” al smogului, de pildă, în atmosferă alcătuiește un strat protector, care reflectă radiațiile nocive ale soarelui.

Sursa: PopScience


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger