Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii este în proces lent de închidere

0

Date oferite de NASA arată că gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a rămas la fel de mare ca în ultimii doi ani – de dimensiunea continentului nord-american. Pe 9 septembrie, mai exact, măsura peste 24 de milioane de kilometri pătraţi, ceea ce o face puţin mai mică decât gaura din stratul de ozon, din acelaşi loc, din anul 2000; în schimb, dimensiunea aceasta a fost aceeaşi în anii 2010, 2012 şi 2013, scrie The Guardian.

 

 

Stratul de ozon ne protejează de radiaţiile ultraviolete, dar este atacat constant de emisiile de gaze de pe planetă – în special de cele care conţin clor. În anul 1987, a fost semnat Protocolul Montreal, care interzicea folosirea carburilor pe bază de clor, prezente în diverse lucruri sau sisteme, de la aerosoli la izolaţii sau sisteme de refrigerare. După semnarea acestui protocol, oamenii de ştiinţă au crezut că, odată pericolul înlăturat, stratul de ozon se va reface singur şi găurile apărute în el vor dispărea.

Dar, 27 de ani mai târziu, încă avem găuri de mari dimensiuni în stratul de ozon. De ce? Pentru că durează până când se vor închide, spun oamenii de ştiinţă. “Gaura în cauză este în proces de închidere. Ştiam că va dura mult timp, pentru că substanţele nocive au existat vreme îndelungată”, a declarat Dr Jonathan Shanklin, profesor în cadrul British Antarctic Survey, Cambridge şi unul dintre cei trei oameni de ştiinţă care au descoperit gaura din stratul de ozon în anul 1980. Potrivit datelor United Nations Environment Program (UNEP), este posibil să mai dureze încă 35 de ani până când să ajungem la nivelul de ozon din 1980.

În plus, variaţiile meteo contribuie şi ele la procesul de refacere, încetinindu-l, uneori sau accelerându-l, alteori (spre exemplu, vremea mai caldă pare să grăbească umplerea găurii). Dar acest proces atrage după sine schimbări climatice, pe care le vom experimenta în următorii aproximativ 50 de ani. Concluziile specialiştilor sunt că progresul refacerii stratului de ozon este încet şi viitorului procesului, nesigur; dar, pe de altă parte, eforturile de reducere a emisiilor de gaze dăunătoare stratului de ozon au ceva rezultate. UNEP estimează că, până în anul 2030, Protocolul Montreal va fi prevenit două milioane de cazuri de cancer de piele anual.

 

Mai multe detalii: NASA

 

Sursa: The Guardian

Foto: NASA

 

Puteţi citi şi:

Harta creşterii emisiilor de dioxid de carbon, pe ţări, în ultimii 160 de ani

Pentru prima dată după 35 de ani, stratul de ozon a început să se regenereze

Studiu: Schimbările climatice ar putea creşte radiaţiile şi furtunile de ultraviolete

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger