Gaura din stratul de ozon a modificat clima de la Polul Sud până la ecuator

1

Intrată într-un con de umbră în ultimul deceniu și ignorată de factorii de decizie, gaura din stratul de ozon cunoaște o revenire în forță alarmantă. Acum trei luni aflam că o porțiune cu un strat subțiat de ozon, formată deasupra Polului Nord, se deplasează spre Europa și urmează să afecteze România. Luna trecută am fost informați că stratul de ozon din zona arctică a suferit o pierdere record de 40%. Acum ni se atrage atenția că gaura din stratul de ozon aflată deasupra Polului Sud a modificat clima de la Pol la ecuator – un fenomen observat în premieră. Cât de important este până la urmă acest corp gazos de culoare albăstruie – ozonul?

Dacă cercetările anterioare au arătat că gaura din stratul de ozon modifică fluxul atmosferic la latitudini înalte, un studiu recent al oamenilor de știință de la Universitatea din Columbia a arătat că gaura din stratul de ozon formată deasupra Polului Sud este capabilă să influențeze circulația tropicală și să intensifice ploile la latitudini joase în emisfera sudică. De altfel, ea pare să fi afectat întreaga circulație a emisferei sudice de la Polul Sud până la ecuator, prima dată când s-a obervat așa ceva. Cercetătorii spun că fenomenele asociate epuizării ozonului nu sunt nici măcar menționate de factorii de decizie, când, de fapt, misterioasa „gaură de ozon” joacă un rol vital, cu efect de domino, în sistemul climatic.

În momentul de față, oamenii de știință au ajuns să craedă că gaura din stratul de ozon a fost principalul factor din spatele schimbărilor circulației atmosferice din emisfera sudică ce au au avut loc în ultima jumătate de secol. Ceea ce înseamnă că nu numai dioxidul de carbon trebuie luat în calcul, ci și ozonul în cadrul discuțiilor internaționale pe marginea schimbărilor climatice. Aflat în stratosferă, chiar deasupra troposferei, stratul de ozon absoarbe mare parte din radiațiile ultraviolete emise de soare, circa două treimi. După semnarea Protocolului de la Montreal (prin care statele semnatare s-au obligat să elimine din producție și uz toate aceste substanțe, printre care se numără și clorofluorcarbonul, folosit la fabricarea frigiderelor sau a aparatelor de aer condiţionat din generaţiile vechi), oamenii de știință au observat că procesul de epuizare a ozonului a încetinit considerabil în ultimul deceniu și se așteaptă la o regenerare a acestui corp gazos de culoare albăstruie. După previziunile unora dintre specialiști, gaura de deasupra zonei arctice ar urma să se refacă complet până în 2050. Dar ce va însemna asta?

Dar deși gaura din stratul de ozon a început să fie considerată o problemă rezolvată, noile observații arată că ea a cauzat schimbări climatice mult mai semnificative decât s-a observat până acum. Chiar dacă stratul de ozon se va regenera în deceniile următoare, închiderea completă a „găurii” va avea un impact considerabil asupra sistemului climatic. Care va fi acesta și cum va afecta fenomene precum inundații sau aluncări de teren rămâne de văzut.

Sursa: Physorg.com

Foto: Reuters

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger