"Gaură de ozon" în zona arctică

0

Pierderile de ozon suferite în zona arctică au fost atât de mari anul acesta, încât se poate vorbi pentru prima oară de o “gaură de ozon”, similară celei din Antarctica. 80% din stratul de ozon aflat la 20 km distanţă de solul îngheţat a dispărut, ca urmare a unei perioade îndelungate de temperaturi scăzute înregistrate la altitudini înalte, condiţii în care particulele de clor sunt cele mai active în distrugerea ozonului.

Iernile din stratrosfera arctică variază foarte mult – unele sunt calde, altele sunt reci -, însă în ultimele decenii cele reci au devenit tot mai friguroase. Având în vedere acest trend, cercetătorii de la NASA se aşteaptă şi la alte pierderi de ozon similare celei înregistrate anul acesta, deşi sunt imposibil de prezis. Chimicalele care distrug ozonul provin de la substanţe din clasa clorofluorocarbon, folosite secolul trecut pe post de refrigerenţi la electrocasnice precum frigidere, cuptoare cu microunde, aparate de aer condiţionat sau extinctoare. Efectele lor destructive au fost documentate pentru prima oară în Antarctica, care se confruntă cu pierderi masive de ozon iarnă de iarnă, motiv pentru care utilizarea lor a fost interzisă prin Protocolul de la Montreal din 1987.

Stratul de ozon blochează razele ultraviolete B împrăştiate de soare, care pot cauza cancer de piele şi alte afecţiuni medicale. Distrugerea sa are loc în norii polari stratosferici. Deşi anul acesta nu s-au înregistrat recorduri de temperatură joasă în zona arctică, temperatura aerului s-a menţinut la cea mai joasă cotă de anul acesta pentru o perioadă mai lungă de timp decât în mod normal – din decembrie până în aprilie – şi a acoperit o suprafaţă neobişnuit de mare. Oamenii de ştiinţă vor putea afla motivele din spatele acestui fenomen abia în câţiva ani. Câteva staţii de monitorizare din nordul Europei şi Rusia au înregistrat nieveluri ridicate de penetrare cu raze ultraviolete B, însă nu se ştie deocamdată dacă acestea au impus riscuri asupra sănătăţii umane.

Compuşii de clor persistă decenii la rând în atmosfera superioară, ceea ce înseamnă că stratul de ozon îşi va recăpăta sănătatea preindustrială abia pe la mijlocul secolului.

Sursa: BBC News

 

Puteţi citi şi:

Gaura din stratul de ozon a modificat clima de la Polul Sud până la ecuator

Stratul de ozon din zona arctică a suferit o pierdere record de 40%

Care mai e treaba cu gaura din stratul de ozon?

“Ucigasul” de pe perete. Mituri despre aerul conditionat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger